Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, pas în spate: Modificări majore la proiectul legilor justiției/ Calendarul de adoptare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Florin Iordache

PSD face unele concesii în procesul de modificare a legilor justiției. Președintele comisiei speciale care se ocupă de legile din domeniul justiției, Florin Iordache, a anunțat modificările și calendarul de adoptare a proiectului de modificare a legilor justiției (303, 304 și 3017 din 2004).

Vezi și: Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor, despre schimbare importantă în legile justiţiei: 'E cu totul inadmisibil' (VIDEO)

Potrivit lui Iordache, proiectul întregistrat la Camera Deputaților se modifică astfel încât președintele să fie păstrat și în procedura de numire, și în cea de revocare a procurorilor de rang înalt. Inițial, președintele era eliminat din procedura de revocare. În albele situații, numire și revocare, președintele va putea refuza o singură dată, motivat.

O altă modificare majoră vizează direcția specială de investigare a infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori. Comisia condusă de Iordache face o concesie în fața magistraților și adoptă propunerea formulată de Asociația Magistraților din România. Astfel, în locul unei direcții speciale, asemenea DNA și DIICOT, se va înființa un serviciu în cadrul Parchetului General, cu un număr mic de procurori care să se ocupe exclusiv de faptele comise de magistrați.

Vezi și: SURSE - Se încing spiritele în PSD: bugetul pe 2018 se negociază la sânge

Florin Iordache a anunțat și un calendar al adoptării. Astfel, în această săptămână, comisia specială va lucra miercuri, joi și chiar vineri, dacă este nevoie, pentru a da o formă finală proiectelor de lege. Ulterior, proiectul va fi trimis deputaților, care vor putea face propuneri, și Guvernului, care trebuie să dea un aviz. După acest pas procedural, care va dura o săptămână, potrivit lui Iordache, proiectul de lege va intra la dezbatere și vot final în plenul Camerei Deputaților. După vot, proiectul merge la Senat, unde urmează aceeași pași: propuneri din partea senatorilor, un nou vot în comisie, dezbatere și vot final în plen. Potrivit acestui calendar, modificarea legilor justiției ar urma să se facă pe 10 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.