Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD plătește despăgubiri pentru 59 de tablouri de patrimoniu care au ars într-un incendiu de la sediul din Kiseleff

PSD
PSD sigla

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) a dat în judecată Partidul Social-Democrat, solicitând fie să i se restituie 59 de tablouri din patrimoniul național, fie să i se plătească contravaloarea acestora, estimată provizoriu la 260.000 de lei, rezultă din acțiunea Muzeului, introdusă la Tribunalul București, unde se judecă procesul, informează jurnaliștii de la G4Media.ro. Plângerea Muzeului a fost introdusă în luna mai, dar încă nu a fost stabilit primul termen de judecată. Contactat de G4Media.ro, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu avocații partidului și că PSD intentionează să plătească suma cerută de muzeu pentru a închide litigiul.

Tablourile au fost împrumutate formațiunii politice între 1993 și 1995. În timpul corespondenței dintre cele două părți pe marginea acestui subiect, PSD a transmis că tablourile au ars într-un incendiu și a promis că va plăti despăgubiri, dar apoi și-a retras oferta și a invocat ”forța majoră”.

În luna mai a acestui an, MNAC a chemat în judecată PSD, procesul urmând a se desfășura la Tribunalul București. În acțiune, reclamantul solicită magistraților să oblige partidul la restituirea a 59 de lucrări de artă, iar în cazul în care se va demonstra că acest lucru nu poate avea loc, să i se achite despăgubiri de 260.000 de lei, conform unei evaluări provizorii. Suma definitivă urmează a fi stabilită în timpul procesului, în baza unui raport de expertiză.

MNAC a explicat că, între 1993 și 1995, precursorul său – Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă – a împrumutat formațiunii politice 118 tablouri. În noiembrie 2012, PSD a informat MNAC că lucrările au fost depozitate în subsolul sediului central al PSD din Kiseleff, loc unde, pe 13 iulie același an, a avut loc un incendiu în timpul căruia 59 de lucrări au fost distruse. Restul de 59 de tablouri au fost inventariate și predate MNAC. La acel moment, PSD și-a exprimat disponibilitatea de a plăti contravaloarea operelor distruse, dar, în dosarul de la Tribunal, Muzeul afirmă că ”nu a fost avansată până în prezent vreo ofertă concretă de despăgubire.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.