Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă propunere PSD în criza facturilor la energie: Pornirea a trei hidrocentrale construite dar blocate din motive ecologice

microhidrocentrala

Social-democrații au depus în Parlament un proiect de lege pentru scoaterea din zona ariilor protejate a trei hidrocentrale începute și blocate: hidrocentrala de la Răstolnița, începută în 1989 și finalizat în proporție de 92%, respectiv Bumbești și Dumitra din Valea Jiului.

„Eu sunt unul care, vă spun sincer, iubesc foarte mult mediul, iubesc animalele, iubesc păsărelele , iubesc peștișorii... absolut tot. Dar, să fim foarte onești în această discuție, intervenția, așa acum contestă cei de la organizațiile nonguvernamentale, intervenția asupra mediului a fost făcută. Acel baraj a fost construit. Păsările care s-au speriat s-au mutat 500 de metri mai încolo. Faptul că noi acum, pe o investiție deja făcută, pe o intervenție făcută, doar dăm drumul să curgă apa ca să producem curent electric, nu cred că mai poate fi pusă în discuție o agresiune asupra mediului. Repet, ea deja a fost făcută la toate cele trei obiective. Construcția a început acum 20 de ani. Ca atare, de defrișat s-a defrișat, de făcut barajul s-a făcut... Să trăim în această situație aberantă, în care să nu putem da drumul pur și simplu la apă prin acele turbine ca să producem curent electric mi se pare că e absolut aberant”, a spus senatorul PSD Daniel Zamfir.

"Am depus un proiect de lege prin care vom scoate din zona ariilor protejate acele obiective de investiţii hidrotehnice care au fost începute anterior datei de 29 iulie 2007, dată la care s-au constituit acele arii protejate. Va fi un proiect care va permite, de asemenea, lucrări de mentenanţă pentru obiectivele deja existente. Proiectul de lege prevede şi o suprafaţă adiacentă care să permită accesul pentru lucrări la respectivele obiective strategice. În mod concret, este vorba de cel puţin trei obiective, de hidrocentrala de la Răstolniţa şi de cele două hidrocentrale de pe râul Jiu. Această propunere o punem pe masă astăzi, este decizia Guvernului dacă vrea să o promoveze prin ordonanţă de urgenţă sau nu. Noi am depus proiectul în regim de urgenţă. Avem posibilitatea ca într-un timp foarte scurt să fie deblocăm aceste obiective extrem de importante", a mai spus Zamfir, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

Prezent la conferinţă, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a spus că în acest moment marii consumatori, marii producători de materii prime pentru economia românească "îşi amână investiţiile de zeci de milioane de euro pentru că trebuie să plătească aceste facturi la energie".

"Nu mai avem timp să amânăm finalizarea anumitor investiţii prin care putem mări capacitatea de producţie de energie la nivel naţional, pentru a putea echilibra cererea şi oferta, implicit preţul.(...) În acest moment vorbim de 3.000 de furnizori din lanţul valoric al industriei metalurgice care sunt afectaţi direct prin facturile pe care le plătesc, dar şi indirect prin creşterea preţurilor la energie şi preţurilor produselor pe care le plătesc. Trebuie să revenim la normalitate, trebuie să repornim motoarele economiei româneşti prin creşterea producţiei de energie şi pentru aceasta vă propunem eficientizarea şi operaţionalizarea unor proiecte care au fost începute în anii 2000 şi care în acest moment sunt blocate şi nu reuşesc să producă energia necesară pentru aceşti consumatori. Aici vorbim de un prim proiect la Răstolniţa, care a fost început în anul 1989, conform datelor Hidroelectrica, finalizat în proporţie de 92%, 200 de milioane de euro cheltuiţi din banii cetăţenilor care în acest moment nu produc absolut nimic", a afirmat Spătaru.

El a menţionat că alte proiecte din această categorie care sunt blocate sunt hidrocentralele de la Valea Jiului.

"Vorbim de un al doilea proiect care este blocat, 32 de km de hidrocentrale şi alte investiţii abandonate, început în Valea Jiului în 2004, 90% din ele, la Bumbeşti-Livezeni, finalizate şi 98% finalizate la Dumitra. De asemenea, conform datelor Hidroelectrica, 155 de milioane de euro cheltuiţi fără să producă niciun leu venituri şi energie pentru economia românească. Soluţia ar fi deblocarea acestor investiţii prin proiectul de lege iniţiat de Daniel Zamfir şi de PSD care să ducă la energie în plus atât pentru consumatorii finali, cât şi pentru industrie", a încheiat ministrul Economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.