Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD reacționează la decizia CCR de a cere protecție internațională: 'E absolut halucinant ce a putut spune Klaus Iohannis, nimeni nu îl mai ia în serios'

Inquam Photos / Adriana Neagoe
iohannis gesturi reactii

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sesizarea CCR a organismelor europene nu are precedent, la fel ca atacurile unor politicieni români asupra deciziei Curții care a constatat că președintele Iohannis a declanșat conflictul juridic de natură constituțională.

"Este o situație fără precedent, fără îndoială. Din păcate, fără precedent este și atacul concertat al unor persoane cu funcții publice care pun sub semnul îndoielii și decizia CCR și funcționarea CCR. Din păcate, lucrurile nu arată foarte bine, pentru că o țară care are asemenea probleme, începând de la președintele României și terminând cu parlamentarii și cu liderii de partid, nu poate să pretindă pretenții de țară europeană membră a UE și a NATO. Sper însă că toate aceste lucruri vor rămâne în stadiu de anecdote și că vor fi depășite suficient de repede. (...) Președintele României a fost parte în acest conflict juridic de natură constituțională, ba mai mult de cât atât, Curtea a constatat că președintele României l-a declanșat", a afirmat marți seară, pentru MEDIAFAX, senatorul PSD, Șerban Nicolae.

Citește și: Lovitură dură încasată eMag: Ce a decis instanţa – au fost RETRASE mai multe produse

Acesta a catalogat drept halucinantă reacție președintelui Klaus Iohannis care a spus că va analiza decizia Curții Constituționale cu privire la conflictul juridic între Ministerul Justiției și Președinție, în sensul obligației revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Este absolut halucinant, una dintre părțile dintr-un proces spune că va citi și va analiza să vadă dacă și cum respectă decizia CCR. Aceasta este o instigare la nerespectarea hotărârilor judecătorești. În general, dacă orice parte nemulțumită dintr-un proces spune vreau să văd întâi decizia Curții, o voi citi până o voi înțelege, ce ar fi de exemplu ca astăzi Rudel Obreja, în loc să se prezinte la Arestul Capitalei pentru a își executa pedeapsa privativă de libertate ar fi spus «aștept întâi să motiveze ÎCCJ hotărârea. O voi citi până o voi înțelege și după aceea voi decide și voi anunța ce am de făcut»? Din fericire, deși nu cred că e vreo bucurie, nu cred că cineva îl mai ia în serios pe domnul Iohannis", a completat social-democratul.

Citește și: Copos face o nouă mutare: În ce a investit milionarul

Întrebat de MEDIAFAX dacă sesizarea CCR către instituțiile europene va avea efecte, Șerban Nicolae a răspuns: "Nu. Probabil că vor face câteva precizări ca răspuns la ceea ce ar trebuie să însemne o asemenea instituție într-o țară democratică. Comisia de la Veneția nu este o instanță și nici alte autorități nu ar putea să facă ordine în România. Aceasta e treaba autorităților române. Dar e un moment neplăcut. Cred că deja europenii s-au învățat deja cu bizareriile din ultimii ani din România și nu mai sunt luate în serios asemenea derapaje."

Citește și: S-a dat sentința în dosarul „Gala Bute”! Ce avere are singurul inculpat care a fost ACHITAT în speța în care Elena Udrea a primit 6 ani cu executare

Curtea Constituțională a decis marți să sesizeze Comisia de la Veneția, Secretarul General al Consiliului Europei și Președintele Conferinței Curților Constituționale Europene în legătură cu atacurile împotriva CCR, după decizia care o vizează pe Kovesi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aşteaptă motivarea CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie ”controlaţi politic” și că aceștia sunt sub autoritatea, nu în ministrului Justiţiei.

Citește și: Ghinion pentru Ion Țiriac: Ce s-a întâmplat cu afacerea Stejarii

”Aștept motivarea Curții, pe care o vom citi până o înțelegem sau până înțelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă la momentul acesta pot să vă spun două-trei lucruri care țin evident de această temă. Această decizie a Curții aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului șef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuție și care merită discutate. Bunăoară, Statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins și voi acționa în consecință, evident că procurorii trebuie să fie independenți. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlați politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru. În consecință, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independența procurorilor pentru a garanta o justiție independentă”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Ce va face Simona Halep cu o parte din avere: Gestul impresionant al liderului mondial – românca a dezvăluit totul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.