Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD trage cu pădurile în PNL

camera-deputatilor

Fostul ministru PSD Doina Pana spune, miercuri, cu referire la pozitiile PNL pe Codul Silvic, ca discursul liberalilor este 'o culme a demagogiei'.

"Cat de disperat trebuie sa fii incat in fata dorintei unei tari intregi pentru a vota noul Cod silvic sa minti?", spune fostul ministru.
"Concret, PNL,  prin vocea doamnei Varga, anunta ca ar vota Codul silvic daca s-ar scoate articolul 20 care "da liber la defrisari", neobligand micii proprietari (sub 10 ha) sa aiba amenajament silvic, pentru a-si putea exploata propria padure. De fapt, acest articol 20 ii pune in legalitate, facandu-i sa poata  beneficia CU RESPECTAREA  REGIMULUI SILVIC de propria padure.
Amenajamentele  silvice sunt niste studii foarte complexe, facute de ICAS sau firme autorizate in acest sens, care indica cum poate fi exploatata padurea pe parcursul a 10 ani, doar ca ele se pot face DOAR  PENTRU SUPRAFETE MAI MARI DE 100 ha. Micile suprafete de padure (sub 10 ha) nu sunt una langa cealalta incat micii proprietari sa se poata asocia si sa rezulte o suprafata de 100 ha. Din acest motiv, in nicio tara din UE, nu e obligatoriu amenajamentul pentru suprafete de padure sub 10 ha. In UE, exploatarea lemnului in acest caz, se face dupa ghiduri de bune practici.
Articolul 20 din noul Cod silvic le da dreptul micilor proprietari sa poata beneficia de cel mult 3 metri cubi/ hectar/an, din propria padure, DACA incheie un contract de administrare, pe minim 10 ani, cu un ocol silvic privat sau de stat. Adica, in urma contractului, padurea ar fi pazita si specialistii silvici ar marca ce arbori ar putea taia, in functie de tipul padurii, varsta acesteia, etc, asa incat sa nu depaseasca cei 3 metri cubi/ hectar/ an. Cantitatea reprezinta minimul de care ar putea  beneficia daca ar avea amenajament silvic, insa nu si-ar mai fura propriul lemn (de obicei lemn de foc) cum s-a intamplat pana acum (Codul silvic in vigoare le interzice sa exploateze propria padure fara amenajament desi, culmea absurdului, NU POT AVEA amenajament silvic).
Cat de disperat trebuie sa fii, tu PNL, incat sa nu-ti pese de interesul national si nici de doctrina ta liberala, pentru ca aici nu e doar interesul padurii (exploatarea ei in regim silvic), ci si interesul micilor proprietari de padure", se arata intr-un comunicat de presa.
De cealalta parte, fostul ministru PNL Lucia Varga şi-a exprimat speranţa, miercuri, ca PSD să se gândească şi să retrimită în comisie cererea de reexaminare a legii Codului Silvic.

'Noi am declarat: dacă se elimină art. 20 putem vota Codul Silvic, dar sub nicio formă nu putem vota un Cod Silvic păgubos pentru silvicultură şi, de aceea, cred că şi-au luat o săptămână de răgaz. Sper ca opinia publică şi organizaţiile neguvernamentale să solicite, alături de opoziţie, retrimiterea în comisie şi analizarea cererii de reexaminare trimisă de preşedintele Iohannis, cerere de reexaminare care conţine în primul rând îngrijorarea faţă de distrugerea pădurilor prin tăieri ilegale', a precizat Lucia Varga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.