Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD vrea doi șefi la SRTV

tvr isi schimba directorii

Președintele Comisiei pentru cultură și media a Senatului, Georgică Severin, a depus la Camera Deputaților o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Societății Române de Televiziune (SRTV), potrivit căruia funcția de președinte al consiliului de administrație va fi separată de cea de director general. Mai mult, Severin solicită ca proiectul său să fie adoptat în procedură de urgență.

„Situația deosebit de dificilă, în primul rând din punct de vedere financiar, în care se găsește Societatea Română de Televiziune nu mai reprezintă pentru nimeni un secret. Dezechilibrul dintre venituri și cheltuieli s-a mărit an de an, ajungându-se de la 17,1 milioane de lei pierdere financiară în anul 2006 până la 696,3 milioane de lei pierdere financiară la sfârșitul anului 2014 (data ultimului bilanț contabil oficial). Evident, aceste pierderi uriașe au avut și câteva cauze obiective, dar în cea mai mare parte au fost imputate unui management defectuos al Televiziunii Naționale. (...) Am gândit prezenta propunere legislativă tocmai pentru a curma această stare de lucruri perpetuată. Principala intervenție legislativă constă în separarea celor două funcții: cea de președinte al consiliului de administrație de cea de director general”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Concret, dacă proiectul va fi aprobat, directorul general va fi selectat în urma unui concurs de proiecte de management și, în cursul mandatului său de conducere, va avea autonomie decizională, dar răspunde în fața consiliului de administrație, for care îl va putea schimba din funcție, prin vot, înainte de expirarea mandatului.

În ceea ce privește consiliul de administrație, proiectul prevede că membrii forului sunt obligați să renunțe la calitatea de membru de partid sau la cea de lider sindical, excepție făcând cei doi reprezentanți ai personalului angajat al celor două societăți, nu pot avea calitatea de angajați ai SRR, respectiv ai SRTV. De asemenea, membrii CA nu pot candida pentru funcția de director general al SRR sau SRTV.

Potrivit unui comunicat al Comisiei de Cultură a Senatului, toți candidații pentru posturile de membru titular sau de supleant în consiliul de administrație al televiziunii publice sau radioului, indiferent de cine sunt propuși, trebuie să îndeplinească, cumulativ, criteriile privind prestigiu profesional și civic, experiență profesională, de minimum 5 ani, în unul dintre domeniile mass-media, cultural, economico-financiar sau juridic, experiență și capacitate decizională, cunoașterea legislației privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, precum și din domeniul audiovizualului și cunoașterea a cel puțin unei limbi străine de circulație internațională.

Mai mult, președintele consiliului de administrație al SRR, respectiv președintele consiliului de administrație al SRTv ar urma să fie remunerați cu o indemnizație brută lunară la nivelul funcției de ministru. Ceilalți membri ai consiliului de administrație primesc, lunar, o indemnizație reprezentând 25% din salariul brut lunar al președintelui consiliului de administrație al societății respective.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.