Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puci militar sângeros în Sudan. Marile puteri reacționează fulger la lovitura de stat (video)

france24.com
sudan

Marile puteri condamnă escaladarea conflictului în Sudan, în timp ce ciocnirile continuă. Luptele ar putea însemna conflicte prelungite într-o țară care se confruntă deja cu un colaps economic și cu izbucniri de violență tribală, scrie Mediafax.

Forţele generalului Mohamed Hamdane Daglo,au anunţat sâmbătă că au preluat controlul asupra palatului prezidenţial al şefului armatei Abdel Fattah al-Burhane, care conduce de facto Sudanul.

Comunitatea internațională a condamnat escaladarea violențelor în capitala Sudanului, Khartoum. Au fost raportate focuri de armă grele și explozii după zile de tensiuni între forțele armate și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF).

Compania de stat Saudi Arabian Airlines (Saudia) a declarat că una dintre aeronavele sale Airbus "a avut un accident" pe aeroportul Khartoum din Sudan înainte de plecarea programată sâmbătă spre Riad. Compania saudită nu a oferit mai multe detalii. De asemenea, Saudia a precizat în comunicat că zborurile sale spre și dinspre Sudan au fost suspendate până la noi ordine.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că situația din Sudan este "fragilă", dar a insistat asupra faptului că există încă o oportunitate de a finaliza tranziția către un guvern condus de civili. Blinken a afirmat că unii actori "ar putea face presiuni împotriva acestui progres".

Ambasadorul SUA în Sudan, John Godfrey, a scris pe Twitter că se adăpostește alături de echipa ambasadei, „așa cum fac sudanezii din Khartoum și din alte părți".

"Escaladarea tensiunilor în cadrul componentei militare până la lupte directe este extrem de periculoasă", a scris Godfrey. "Fac apel urgent la liderii militari de rang înalt să oprească luptele".

Ambasada Marii Britanii din Sudan a îndemnat cetățenii săi de acolo să rămână în casă.

"Monitorizăm îndeaproape situația din Khartoum și din alte părți ale Sudanului, unde au loc confruntări militare", a precizat ambasada pe Twitter. "Îi sfătuim pe toți cetățenii britanici din Sudan să rămână în casă și să urmărească sfaturile noastre de călătorie pentru mai multe actualizări".

Ambasada Rusiei în Sudan s-a declarat îngrijorată de o "escaladare a violenței" în această țară și a făcut apel la încetarea focului și la negocieri, a relatat agenția de presă rusă de stat RIA. Ambasada a declarat că atmosfera din Khartoum este tensionată, dar că diplomații ruși sunt în siguranță.

Pe de altă parte, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Joseph Borrell, a făcut apel la toate forțele implicate să oprească imediat violențele din Sudan și a declarat într-un mesaj pe Twitter că tot personalul UE din țară este în siguranță, relatează Al Jazeera.

Egiptul și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la confruntările din Sudan și a făcut apel la toate părțile să dea dovadă de reținere, a declarat ministerul de externe într-o declarație.

La rândul său, Guvernul saudit s-a declarat "profund îngrijorat" de luptele grele din Sudan. Acesta a făcut apel la facțiunile beligerante să "aleagă dialogul în locul conflictului".

Trimisul special al ONU pentru Sudan, Volker Perthes, a "condamnat cu fermitate" izbucnirea luptelor în această țară și a îndemnat la o încetare "imediată" a violențelor. Perthes "a luat legătura cu ambele părți cerându-le o încetare imediată a luptelor pentru a asigura siguranța poporului sudanez", se arată într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.