Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis: Ce înseamnă și cum poate PSD să-l suspende pe șeful statului din funcție

Inquam Photos / George Calin
iohannis armata

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a solicitat social-democraților, duminică, la Parlament, să depună o plângere pentru înaltă trădare pe numele şefului statului, Klaus Iohannis.

Iohannis, care trădează interesele României, spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România nu este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE. Acesta este act de trădare naţională, a intereselor naţionale ale acestei ţări practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache (...) şi cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, vă rog ca, după Anul Nou, să depuneţi acea plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis", a spus Dragnea, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD.

Potrivit Constituției, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

Pentru acest demers, în acest moment este nevoie ca punerea sub acuzare să fie votată de 310 deputați și senatori, iar coaliția de guvernare PSD-ALDE deține 243 de voturi. PSD mai are nevoie, astfel, ca demersul să fie susținut de încă 67 de parlamentari.

De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Odată ce Președintele este pus sub acuzare de Parlament pentru înaltă trădare, interimatul funcției de șef al statului este se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, în acest caz, în ordine, de Călin Popescu Tăriceanu și de Liviu Dragnea.

Președintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul și nu poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.