Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: 'Nu vor exista discuţii asupra securităţii europene fără aliaţii şi partenerii europeni'

PBS
Jen Psaki

''Nu vor exista discuţii asupra securităţii europene fără aliaţii şi partenerii europeni'', a asigurat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la propunerile transmise Washingtonului şi prezentate public de Moscova mai devreme cu privire la încheierea unor acorduri care ar limita influenţa militară a SUA în vecinătatea Rusiei, relatează AFP şi Reuters.

''Am reuşit timp de decenii să negociem cu Rusia asupra chestiunilor de securitate (...) Nu există niciun motiv să nu putem continua pe această cale, dar o vom face în parteneriat şi în coordonare cu aliaţii şi partenerii europeni'', a spus Jen Psaki, în declaraţia acordată presei la bordul avionului cu care preşedintele Joe Biden se deplasează într-o scurtă vizită în Carolina de Sud.

''Nu vom face niciun compromis faţă de principiile fondatoare ale securităţii europene, în special asupra faptului că toate ţările au dreptul să decidă asupra propriului lor viitor şi politicii lor externe fără a fi supuse unei influenţe externe'', a adăugat ea.

Preocupate de consolidarea prezenţei militare ruseşti la frontiera ucraineană, ţările Europei de Est se tem de o eventuală înţelegere între marile puteri care ar aminti de cele mai sumbre perioade ale istoriei, scrie AFP. Acestor ţări aflate odinioară în sfera de influenţă a Moscovei le-au dat fiori reci comentariile de săptămâna trecută ale preşedintelui american Joe Biden asupra căutării unei eventuale ''înţelegeri'' între marile puteri ale NATO şi Rusia. Între timp, Casa Albă a revenit asupra acestor afirmaţii şi a insistat asupra ideii de a rămâne uniţi, după ce a primit din partea Moscovei o serie de propuneri.

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze imediat cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări a tensiunilor.

Propunerile transmise Washingtonului, incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

''Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept'', a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca tratativele să se desfăşoare la Geneva.

Principalele puncte ale acestor propuneri ale Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA sunt următoarele:

- Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, potrivit Agerpres.ro.

- Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.

- Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

- Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi dezafectarea oricărei infrastructuri militare deja existente pentru amplasarea unor asemenea arme.

- Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.

- Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.

- Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.

- Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.