Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puterea globală de calcul a rețelei bitcoin a scăzut brusc, pe fondul evenimentelor din Kazahstan

Stewards Law
bitcoin

Puterea globală de calcul a rețelei bitcoin a scăzut brusc, în condițiile în care oprirea internetului în Kazahstan în această săptămână, în timpul unei revolte, a afectat industria minieră de criptomonede, aflată în creștere rapidă din această țară, relatează Reuters.

Kazahstanul a devenit anul trecut al doilea mare centru de minerit de bitcoin din lume, după Statele Unite, potrivit Cambridge Centre for Alternative Finance, după ce marele China a luat măsuri drastice împotriva activității de minerit de criptomonede, conform Mediafax.

Rusia a trimis joi parașutiști în Kazahstan pentru a ajuta la reprimarea revoltei din întreaga țară, după ce violențele s-au răspândit în fostul stat sovietic. Poliția a declarat că a ucis zeci de revoltători în principalul oraș Almatî, în timp ce televiziunea de stat a declarat că 13 membri ai forțelor de securitate au murit.

Internetul a fost închis miercuri în întreaga țară, în ceea ce site-ul de monitorizare Netblocks a numit "o pană de internet la scară națională".

Măsura a împiedicat probabil minerii din Kazahstan să acceseze rețeaua bitcoin.

Bitcoin și alte criptomonede sunt create sau "minate" de computere de mare putere, aflate de obicei în centre de date din diferite părți ale lumii, care concurează pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe într-un proces cu consum mare de energie.

În luna august a anului trecut, cele mai recente date disponibile, Kazahstanul a reprezentat 18% din "hashrate" la nivel mondial - termenul din jargonul cripto pentru cantitatea de putere de calcul utilizată de calculatoarele conectate la rețeaua bitcoin.

În aprilie, înainte de cea mai recentă măsură drastică luată de China împotriva mineritului de bitcoin, procentul era de doar 8%.

Hashrate-ul la principalele pool-uri de minerit cripto - grupuri de mineri din diferite locații care se asociază pentru a produce bitcoin -, inclusiv AntPool și F2Pool, era joi, la ora 1215 GMT, în scădere cu aproximativ 14% față de nivelul înregistrat la sfârșitul zilei de marți, potrivit datelor firmei de minerit BTC.com. Niciunul dintre cele două pool-uri nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters,

Cu toate acestea, o scădere a hashrate-ului nu reprezintă un suport pentru prețul bitcoin, care a coborât joi sub 43.000 de dolari, testând minimele pe mai multe luni, după ce apetitul investitorilor pentru active mai riscante a scăzut pe măsură ce Rezerva Federală a SUA a anunțat că se va îndrepta spre acțiuni mai agresive.

Cu cât sunt mai mulți mineri în rețea, cu atât este nevoie de o cantitate mai mare de putere de calcul pentru a extrage noi bitcoin. Hashrate scade dacă minerii renunță, ceea ce, teoretic, face ca minerii rămași să poată produce mai ușor noi monede.

Fermele de minerit din Kazahstan sunt în mare parte alimentate de centrale de cărbune învechite care, împreună cu minele de cărbune și orașele întregi construite în jurul lor, dau bătăi de cap autorităților, care încearcă să decarbonizeze economia.

Guvernul kazah a declarat anul trecut că intenționează să ia măsuri mai întâi împotriva minerilor "gri" neînregistrați, care, potrivit estimărilor sale, ar putea consuma de două ori mai multă energie decât cei înregistrați oficial.

Ministerul Energiei a declarat anul trecut că mineritul "gri" ar putea consuma până la 1,2 GWt de energie, ceea ce, împreună cu cei 600 MWt ai minerilor "albi", reprezintă aproximativ 8% din capacitatea totală de generare a Kazahstanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.