Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puternic SEMNAL DE ALARMĂ: Sintagmele 'fake news' şi clipurile 'deepfake', tendinţe periculoase în 2020

The Guardian
Fake News

Sintagma "fake news" (ştiri false), desemnată de dicţionarul Collins ca fiind expresia anului 2017, alături de producerea de videoclipuri de tip "deepfake", menite să deterioreze reputaţia persoanelor publice, vor fi şi în 2020 în atenţia publică, reiese din raportul anual al companiei de securitate cibernetică Eset, privind tendinţele în cybersecurity.

Vezi și: Ce s-ar schimba dacă primarii ar fi aleși în două tururi de scrutin în loc de unul singur?

Conform documentului, intitulat "Cybersecurity Trends 2020 - Tehnologia devine tot mai inteligentă. Noi suntem?", o altă tendinţă în acest an va fi relevată de confidenţialitatea datelor.

"Confidenţialitatea a fost o altă problemă care a ieşit la lumină indirect, în urma alegerilor din 2016. Scandalul Cambridge Analytica ne-a îndemnat pe toţi să reevaluăm abordarea noastră în ceea ce priveşte confidenţialitatea în ziua de azi. În SUA, acest lucru a generat un val de suspiciune atunci când vine vorba de companiile mari de tehnologie şi modul în care protejează datele utilizatorilor lor. S-au adoptat, desigur, legi care să abordeze problema confidenţialităţii şi a modului în care companiile gestionează datele utilizatorilor. Însă, suntem cu toţii de acord că aceste probleme nu sunt abordate suficient de rapid. Companiile ar trebui să trateze măsurile de confidenţialitate ca o piatră de temelie în serviciile lor", notează specialişti Eset.

De asemenea, propagarea tehnologiei de Machine Learning (ML) va continua să simplifice multe sarcini de serviciu.

"De la scotocitul prin mulţimi de date până la executarea sarcinilor repetitive, mecanismul de machine learning permite sistemelor să îmbunătăţească modul în care sunt abordate problemele. În 2019, tehnologia ML a câştigat notorietate din cauza unui fenomen destul de grav - ascensiunea fenomenului deepfake. Această tehnologie anulează însemnătatea zicalei populare "să vezi înseamnă să crezi"", se menţionează în raport.

Potrivit raportului, clipurile de tip "deepfake" ar putea fi exploatate pentru a deteriora reputaţia persoanelor publice sau chiar pentru a influenţa opinia publică, în timp ce schimbările tehnologice vor produce numeroase schimbări.

"Cele mai vizibile schimbări pot fi observate în companiile şi organizaţiile care încearcă să răspundă cerinţelor din era noastră digitală. Un sfat cheie pentru companiile care se angajează într-o călătorie de transformare digitală ar fi să nu subestimeze valoarea bunelor practici de securitate cibernetică. Acest proces continuu de digitalizare transformă, de asemenea, modul în care funcţionează societatea noastră. Oamenii sunt mai conştienţi de drepturile lor şi cer o protecţie mai eficientă a datelor, iar tehnologii precum machine learning avansează constant se şi le oferă unor companii un avantaj în faţa concurenţei, timp în care hackerii încearcă tot mai persistent să compromită baze de informaţii valoroase", explică Eset.

Pe parcursul anului 2020, sintagma "fake news" va rămâne în atenţia publică. "Ştirile false sunt strâns legate de problema manipulării alegerilor şi a interferenţelor externe, motiv pentru care merită să facem un pas înapoi pentru a analiza modul în care dezinformarea şi ştirile false au impact nu doar asupra politicii, ci şi a vieţii noastre de zi cu zi", se arată în raportul Eset.

Nu în ultimul rând, un alt trend periculos al anului în curs este legat de Internet of Things (IoT), în strânsă legătură cu evoluţia conceptului "smart city".

"Multe dintre aceste dispozitive şi sisteme (smart, n.r.) nu au suficiente sisteme puternice de autentificare, nu au niciun fel de protecţie împotriva atacurilor de forţă brută, nu sunt actualizate, nu sunt protejate de niciun fel de soluţie de securitate sau pur şi simplu au configuraţii nesigure care ar putea permite unui atacator să preia controlul echipamentului. Se pare că atacurile asupra clădirilor şi oraşelor inteligente pot fi realizate numai folosind detalii planuri în care atacatorii cibernetici vizează o ţintă specifică", susţin realizatorii raportului anual.

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.