Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin afirmă că gazele naturale rusești sunt cele mai curate din lume, anunțând și finalizarea primului fir al gazoductului 'Nord Stream-2'

vestidinrusia.ro
vladimir putin

La ședința plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat finalizarea primului fir al gazoductului ”Nord Stream-2”, a răspuns la criticile americanilor, declarând că gazele naturale rusești sunt cele mai curate din lume și a vorbit despre dorința Statelor Unite de a descuraja dezvoltarea Rusiei, relatează presa rusă.

Construcția primului fir al gazoductului ”Nord Stream-2” s-a încheiat la 4 iunie, a anunțat, vineri, președintele Vladimir Putin la sesiunea plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg. ”Exact astăzi, cu două ore și jumătate în urmă, a fost finalizată cu succes operațiunea de așezare a primului fir al gazoductului ”Nord Stream-2”. Lucrările la firul doi continuă”, a spus Putin.

Potrivit precizărilor sale, lucrările de linie, inclulsiv partea offshore, s-au încheiat. Mai trebuie doar ca, pe ambele părți – germană și rusă – să fie ridicate conductele și sudate.

Președintele a menționat, de asemenea, că săptămâna aceasta au fost finalizate inclusiv lucrările de construcții a porțiunii liniare a gazoductului până la stația de comprimare ”Slavianskaia”, punctul de plecare al conductei, din Rusia. ”La ”Slavianskaia” gazul a fost livrat, ceea ce înseamnă că Gazprom este gata să umple ”Nord Stream-2”, a adăugat liderul de la Kremlin.

El a subliniat că gazoductul va contribui la securitatea energetică a Europei, la o aprovizionare sigură a consumatorilor europeni cu gaze naturale. ”Nord Stream-2 este extrem de eficient din punct de vedere economic, corespunde în totalitate celor mai exigente standarde ecologice și cerințe tehnice, a spus Putin.

Trebuie să îi hrănim pe toți?

Președintele a arătat, de asemenea, că nu mai trebuie plătită taxa de tranzit nimănui, având în vedere că ”Nord Stream-2” ajunge direct din Rusia în Germania, traversând Marea Baltică. Răspunzând la cuvintele moderatorului dezbaterii, potrivit căruia rețeaua de gazoducte ”hrănește regiuni întregi ale Europei”, Putin a spus: ”Credeți că noi trebuie să îi hrănim pe toți? Ce, avem oare o asemenea obligație de a-i hrăni pe toți?”.

După ce moderatorul a amintit afirmațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, îngrijorat că reorientarea livrărilor de gaze rusești prin ”Nord Stream-2” va priva Kievul de posibilitatea de a-și întreține armata, Putin a declarat că problema legată de transportul gazelor prin Ucraina a început din cauza dorinței autorităților acestei țări de a exercita presiuni asupra Rusiei.

”Problemele au început nici măcar din sfera politicului, ci din sfera economică. Pentru că posibilitățile oferite de monopolul asupra tranzitului de gaze generau iluzia că, pe de o parte, prețurile pentru acest tranzit pot fi umflate până la cer, iar pe de alta, că prețurile pot fi coborâte cât mai jos la gazele cumpărate pentru Ucraina”, a arătat Putin.

În același timp, a continuat șeful statului, Rusia nu intenționează să renunțe complet la traseul ucrainean de transport al gazelor. ”Pornim de la considerentul că livrările în Europa vor crește. În următorii zece ani, volumul ar putea spori cu 50 de miliarde de metri cubi (pe an)… Există posibilitatea de a încărca sistemul ucrainean de transport și pe viitor, chiar după expirarea contractului nostru de tranzit. Suntem pregătiți pentru asta și asta vrem”, a insistat Putin.

Cel mai curat din lume

În privința consecințelor de natură ecologică, gazul rusesc reprezintă cea mai curată sursă de energie din lume, a declarat liderul de la Kremlin.

«Sursa noastră este cea mai curată din lume. Prin fracturare hidraulică, industria americană realizează 77% din producția de gaze. Gazprom, doar 11%. Dar ceea ce se extrage pentru ”Nord Stream-2” este direct din pământ. Nu există nici un fel de fracturare aici. Iar din punct de vedere ecologic, fracturarea hidraulică este o metodă de producție pur și simplu catastrofală», a spus președintele.

El a adăugat că, prin fracturare hidraulică, în pământ se introduc zeci și sute de tone de chimicale, provocând daune directe mediului.

«Toți spunem ”ecologie, ecologie” – poftim, iată cel mai ilustrativ exemplu a ce și cum se întâmplă», a precizat Putin.

Potrivit președintelui, gazul este resursa energetică optimă și mai solicitată, totodată, pentru lunga perioadă de tranziție către energia ”verde”, motiv pentru care, dintre hidrocarburi, el va rămâne cel mai mult pe piață.

SUA vor să descurajeze dezvoltarea Rusiei

În acest context, președintele a declarat că SUA doresc să descurajeze dezvoltarea Rusiei. El a apreciat că între cele două țări nu există dezacorduri; este unul singur, al părții americane cu partea rusă.

”Nu avem dezacorduri cu SUA. Ei au un singur dezacord – vor să descurajeze dezvoltarea noastră și spun public lucrul acesta. Toate celelalte sunt derivate ale acestei poziții”, a spus șeful statului. Adică toate restricțiile din domeniul economic și diferitele încercări ale Statelor Unite de a influența procesele de politică internă ale Federației Ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.