Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe măsură ce pierderile rușilor sunt în creștere în Ucraina, Putin se implică tot mai mult în strategia războiului (NYT)

Ria Novosti
Putin Kozak

Președintele rus a respins apelurile comandanților de pe front prin care cereau să li se permită retragerea din Herson, un oraș de importanță vitală din sudul Ucrainei. Oficialii americani afirmă că, în ultimele săptămâni, președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, s-a implicat tot mai direct în planurile strategice ale războiului din Ucraina, inclusiv respingând cererea comandanților de pe front de a se retrage din Herson, un oraș de primă importanță din sud, relatează New York Times preluat de Rador.

O retragere din Herson ar permite armatei ruse să se retragă ordonat de pe malurile Niprului, păstrându-și armamentul și salvând viața soldaților săi.

Dar o asemenea retragere ar fi nouă recunoaștere publică umilitoare a eșecului suferit de Putin în război și ar oferi Ucrainei o a doua victorie importantă în doar o lună. Herson a fost primul oraș important care a căzut încă de la începutul invaziei ruse și rămâne singura capitală regională aflată sub controlul Moscovei. Recucerirea lui ar însemna un mare succes pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Dorind o victorie cu orice preț, Putin a devenit un personaj tot mai important în război într-o perioadă când armata rusă pare tot mai slăbită, astfel încât, în această săptămână, el a anunțat că 300000 de ruși ar putea fi înrolați în serviciul militar. Luna aceasta, Moscova a demonstrat că dispune de prea puține trupe ca să-și mai poată continua ofensiva, duce lipsă de armament de înaltă precizie și i-a fost imposibil să ocupe spațiul aerian ucrainean.

Dar, primind o serie de informații extrem de delicate, oficialii americani au spus că, în culise, Putin joacă un rol tot mai important în acest război, inclusiv spunându-le comandanților că numai el poate lua decizii de ordin strategic. Deși Putin a acceptat o serie de recomandări venite din partea comandanților săi, inclusiv cu privire la mobilizarea civililor, implicarea lui a dat naștere unor tensiuni, după cum afirmă oficialii americani.

În opinia acelorași oficiali, faptul că Putin a respins retragerea armatei din Herson a provocat și demoralizarea militarilor ruși, în general aproape rupți de liniile de aprovizionare și care par totodată să creadă că vor fi lăsați de izbeliște în fața forțelor ucrainene.

“E clar că situația din Ucraina devine dinamică”, a declarat generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Interarme, într-un interviu acordat vineri. “Este încă prea devreme să putem face o estimare exactă, dar mie îmi este clar că inițiativa strategică a trecut acum în mâinile ucrainenilor”. El a avertizat însă că mai e “un drum lung de parcurs”.

În opinia oficialilor americani, dezacordurile cu Putin în privința liniei frontului din Herson demonstrează cât de important a devenit pentru ambele părți războiul din sudul Ucrainei. În pofida avansului ucrainenilor în nord-est, zona din jurul Hersonului rămâne un teatru important al războiului, cu profunde implicații strategice atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova.

Unii oficiali americani afirmă că, în opinia lor, armata rusă va mai avea de întâmpinat greutăți pe frontul din sud. În această săptămână, un înalt oficial american a spus că Ucraina este pe cale să reediteze și în sud cuceririle pe care forțele sale le-au înregistrat în nord-est, la începutul acestei luni. Dacă Ucraina împinge și mai mult înapoi forțele ruse, în cele din urmă, așa-zisul pod pentru care Putin a luptat atât să-l ridice spre Crimeea, teritoriu aparținând Ucrainei și anexat de Rusia în 2014, ar putea fi amenințat, opinează oficialii americani.

Disputele pe tema Hersonului sunt doar cele mai recente dintre neînțelegerile apărute între Putin și principalii săi comandanți. Potrivit oficialilor americani, o serie de înalți oficiali ruși puseseră deja sub semnul întrebării și primele planuri ale războiului, în special o fază inițială care ar fi vizat un atac rapid asupra Kievului, capitala Ucrainei. Ofițerii ruși erau de părere că Putin pornește la război cu forțe și cu arme insuficiente, estimează oficialii americani.

Îngrijorările ofițerilor ruși s-au dovedit întemeiate, astfel încât, după înfrângerea armatei ruse lângă Kiev, Putin a controlat mai puțin planurile armatei. El le-a permis generalilor să creeze o nouă strategie, concentrată asupra unor baraje masive de artilerie, mai spun oficialii americani. Noua strategie s-a dovedit eficientă, era conformă forței reale a armatei ruse și a reușit să împingă armata înainte, spre estul Ucrainei

Cum Putin le-a ordonat comandanților să continue luptele din Herson, armata rusă a încercat să-și oprească avansul din zonă. Săptămâna trecută, rușii au aruncat în aer un baraj de pe râul Inhuleț pentru a îngreuna contraofensiva.

Dar atacurile ucrainenilor au aruncat în aer podurile de peste Nipru, ceea ce a făcut ca, în cea mai mare parte, soldații ruși să nu mai poată fi aprovizionați. Potrivit oficialilor ucraineni, ca să poată traversa râul, rușii au trebuit să apeleze la pontoane, fiind însă ulterior atacați de ucraineni. “Dispun acolo de niște unități care, dacă ucrainenii reușesc să le străpungă, vor fi izolate și încercuite”, a declarat Seth G. Jones, vicepreședinte al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. “Nu pot să exagerez și să spun cât de nesigură le este situația”.

Discuțiile lui Putin cu comandanții săi regionali din Ucraina s-ar putea totuși înscrie în dorința de face o estimare cât mai exactă a campaniei. Pe măsură ce războiul a continuat, oficialii americani au spus că Putin nu a primit informații exacte din partea principalilor săi consilieri din sectorul militar, respectiv, ministrul apărării, Serghei S. Șoigu, și comandantul Statului Major Interarme, Valeri Gherasimov.

În afara blocării retragerii din Herson, Putin a pus sub semnul întrebării și eforturile rușilor de a-și consolida pozițiile din nord-est, din apropierea râului Oskil, la care contraofensiva ucraineană a ajuns în această lună. Potrivit unui oficial american, Putin s-a opus și acelei retrageri din cauză că nu dorește să-I ofere ceva lui Zelenski care ar putea părea o victorie.

Oficialii americani mai spun că, fie și dacă Putin pretinde o strategie fără retrageri, ofițerii ruși înșiși sunt și ei în dispute în privința ripostei lor la contraofensivaa ucraineană. Unii cred că trebuie să se opună dur directivelor lui Putin înainte ca ucrainenii să le străpungă linia frontului. Alții cred că pot urma directivele lui Putin.

În pofida contraofensivei ucrainene la est de Harkov, Rusia a continuat să-și concentreze atenția asupra sudului. Deși Moscova a trimis o serie de întăriri în pozițiile din nord-est greu puse la încercare, majoritatea zecilor de mii de soldați trimiși de Rusia în sud, spre regiunea Crimeii – inclusiv câteva dintre cele mai bune trupe combatante – rămân pe loc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.