DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Putin susține că `Operațiunea militară specială` din Ucraina este perfect legală internațional: Am respectat strict Carta ONU

captura Facebook
Vladimir Putin ziua victoriei

Președintele rus s-a folosit, marți, de Conferința pentru Securitate Internațională, organizată de propriul minister al apărării, pentru a se lansa într-o nouă pledoarie privind vinovăția Vestului și „obligația morală” pentru care a decis invadarea Ucrainei.

Putin a ținut să sublinieze că războiul în care au murit zeci de mii de oameni, iar milioane de și-au abandonat casele, a fost declanșat în „strictă conformitate și respectând Carta ONU”, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

În timpul celei de-a zecea Conferințe pentru Securitate Internațională, de la Moscova, Putin a ținut un discurs în care a reluat principalele linii propagate de Kremlin, după 24 februarie.

Președintele rus a invocat, din nou, „genocidul” din Donbas, scopul nobil al „Operațiunii Militare Speciale”, modul în care a fost „obligat” să ia decizia invadării și, pentru prima dată, într-o încercare disperată de a  justifica ororile comise de soldații săi în sud-estul Ucrainei, a vorbit despre „stricta respectare” a principalului act, votat și de URSS, care stabilește regulile ordinii internaționale postbelice și condamnă orice formă de încălcare a tratatelor care au stabilit granițele, după al Al Doilea Război Mondial - Carta ONU. Principiul inviolabilității este unul dintre cei mai importanți piloni din acest document.

În conformitate cu actul recunoscut și de diplomația rusă și invocat doar când convine șefilor de la Kremlin, niciun stat nu poate folosi forța împotriva altui stat independent pentru a revendica teritorii.

Alineatul (4) din art. 2 din Carta ONU prevede:

1. „Trebuie să ne abținem de la orice acțiune care vizează încălcarea unității naționale și a integrității teritoriale a oricărui alt stat sau țară”.

2.„Teritoriul unui stat nu ar trebui să facă obiectul unei ocupații militare care rezultă din utilizarea forței, încălcând prevederile Cartei”.

3. „Teritoriul unui stat nu va fi obiectul achiziționării de către un alt stat ca urmare a amenințării sau a utilizării forței”.

De asemenea, în conformitate cu art.2, Capitolul 1, din aceeași Cartă, invocată de Putin: „Toţi Membrii Organizaţiei vor rezolva diferendele lor internaţionale prin mijloace paşnice, în asa fel încât pacea şi securitatea internațională, precum şi justiţia să nu fie puse în primejdie”.

În același articol este stipulat și că: „Toţi Membrii Organizaţiei se vor abţine, în relaţiile lor internaţionale de a recurge la ameninţarea cu forța sau la folosirea ei fie împotriva integrităţii teritoriale ori independeței politice a vreunui stat fie în orice alt mod incompatibil cu scopurile Naţiunilor Unite.”

În discursul plin de invective la adresa Occidentului și a lumii libere, Putin a găsit și o nouă scuză pentru războiul pornit de el: „Noi am luat decizia de a începe Operațiunea Militară Specială în Ucraina, în strictă conformitate și respectând Carta Națiunilor Unite, obiectivele acestei operațiuni au fost foarte clar stabilite - garantarea securității Federației Ruse și a cetățenilor noștri, dar și apărarea cetățenilor din Donbas de genocid”.

Dictatorul de la Kremlin a mai acuzat SUA de dorința de a-și impune, prin orice mijloace, hegemonia la nivel internațional, de creșterea gradului de instabilitate la nivel european și „atragerea” în noi și noi alianțe militare a statelor europene și nu doar.

În același discurs, Putin și-a enunțat și principalul său obiectiv : „Trebuie să restabilim respectul pentru dreptul internațional și principiile sale de bază, muncind pentru a construi o lume mai democrată și liberă, conform Ria Novosti.

Bineînțeles, Putin și-a manifestat și „empatia” față de Europa care se „prăbușește” și care nu este capabilă să garanteze un nivel de trai decent pentru cetățenii săi. Discursul său este un nou exercițiu de justificare a izolării internaționale în care a ajuns Rusia din cauza declanșării războiului din Ucraina.

Evenimentul prezentat ca „unul de anvergură” de propaganda rusă, la care ar fi trebuit să participe peste 700 de oaspeți, printre care miniștri ai apărării și șefi ai statului major din țările prietene, s-a dovedit a fi doar o nouă scenă de pe care Putin să caute legitimare pentru invadarea Ucrainei și să inventeze noi dușmani ai marelui popor rus care nu învinge în Ucraina pentru că SUA își „doresc prelungirea pentru cât mai mult timp a conflictului”, aluzie la armele de ultimă generație pe care aliații au decis să le livreze guvernului de la Kiev și care au dat mari bătăi de cap armatei lui Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.