Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tovarășul Xi are întrebări și îngrijorări pentru Prietenul Putin cu privire la Ucraina/ Sprijin economic contra conductă de gaze și Principiul `o singură Chină`

Xinhua
vladimir putin xi jinping

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că înțelege că liderul chinez Xi Jinping are întrebări și îngrijorări cu privire la situația din Ucraina, dar l-a lăudat pe liderul Chinei pentru ceea ce a spus că este o poziție "echilibrată" cu privire la conflict.

Războiul Rusiei din Ucraina a provocat moartea a zeci de mii de oameni și a împins economia globală spre condiţii încă neexplorate, cu prețuri în creștere la alimente și energie, pe fondul celei mai mari confruntări dintre Moscova și Occident de după Războiul Rece, relateaza Rador.

La prima lor întâlnire față în față de după declanşarea războiului, Xi s-a declarat foarte fericit să se întâlnească din nou cu "vechiul meu prieten", după ce preşedintele Putin a spus că încercările Statelor Unite de a crea o lume unipolară vor eșua. "Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi când vine vorba de criza din Ucraina", i-a spus Putin preşedintelui Xi, căruia i s-a adresat cu cuvintele "Stimate tovarăș Xi Jinping, drag prieten".

"Înțelegem întrebările și îngrijorarea dvs cu privire la acest lucru. În timpul ședinței de astăzi, vom explica desigur poziția noastră, vom explica în detaliu poziția noastră cu privire la această problemă, deși am mai vorbit despre asta".

Primele remarci ale dlui Putin vizând îngrijorarea chineză cu privire la război au loc la doar câteva zile după un eşec răsunător al forțelor sale în nord-estul Ucrainei. Xi, căruia Partidul Comunist urmează să-i acorde luna viitoare un al treilea mandat istoric la conducerea ţării și care astfel îşi va consolida locul de cel mai puternic lider al țării după Mao Zedong, nu a menționat Ucraina în declarațiile sale publice. Totodată, o transcriere chineză a discuţiilor nu a menționat nici ea Ucraina. Acolo se afirmă că partea chineză este dispusă să acorde un sprijin puternic Rusiei pentru chestiuni legate de interesele sale principale, a informat postul de stat CCTV.

China s-a abținut să condamne operațiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească o "invazie". Ultima dată când preşedinţii Xi și Putin s-au întâlnit faţă în faţă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie, ei au anunţat un parteneriat "fără limite" și au promis că vor colabora mai mult împotriva Occidentului. Cu toate acestea, China este afectată de impactul asupra economiei globale și a avut grijă să nu acorde Rusiei sprijin material care ar putea declanșa sancțiuni occidentale asupra economiei sale.

"Vechiul meu prieten"

Parteneriatul Xi-Putin este considerat a fi una dintre cele mai semnificative evoluții în geopolitică după ascensiunea spectaculoasă a Chinei din ultimii 40 de ani.

Xi Jinping, fiul unui revoluționar comunist care a lăudat în public capodoperele literaturii ruse, și Vladimir Putin, care a crescut la Leningrad, acum Sankt Petersburg, și a devenit maior în KGB-ul din era sovietică, au spus că vor lucra împreună.

Dar războiul din Ucraina a subliniat diferitele traiectorii ale Chinei și Rusiei: una, o superputere în ascensiune, a cărei economie se preconizează că va o depăși pe cea a SUA într-un deceniu; cealaltă, o fostă superputere care trebuie să facă faţă unui război care o seacă de resurse.

Odinioară lideră în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, este acum un partener junior al Chinei care renaște şi care conduce deja în unele unele domenii tehnologice ale secolului XXI, cum ar fi inteligența artificială, medicina regenerativă și polimerii conductivi.

"Confruntată cu schimbările din lume, din vremurile noastre și ale istoriei, China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a juca un rol de lider în demonstrarea responsabilității marilor puteri și pentru a insufla stabilitate și energie pozitivă într-o lume aflată în frământări", i-a spus preşedintele Xi dlui Putin. Deși Xi Jinping s-a întâlnit personal cu Putin de 39 de ori de când a devenit președintele Chinei în 2013, încă nu l-a întâlnit pe Joe Biden, de când acesta din urmă a devenit președinte al SUA în 2021. Călătoria sa în Kazahstan și Uzbekistan a fost prima în afara Chinei de la începutul pandemiei de COVID-19. Ultima sa deplasare în afara Chinei a fost o vizită în Myanmar, în ianuarie 2020.

Taiwanul şi problema energiei

Deși Rusia și China au fost în trecut rivale și au purtat războaie, preşedinţii Putin și Xi împărtășesc o viziune asupra lumii conform căreia Occidentul este decadent și în declin, iar China contestă supremația Statelor Unite.

Vladimir Putin a susținut în mod explicit China în privința Taiwanului. "Intenționăm să aderăm cu fermitate la principiul 'O singură China'", a spus dl Putin. "Condamnăm provocările SUA și ale sateliților săi în Strâmtoarea Taiwan".

China a organizat exerciții militare sub forma unei blocade în jurul Taiwanului, după ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula luna trecută.

Guvernul Taiwanului respinge cu fermitate pretențiile de suveranitate ale Chinei.

În timp ce Occidentul încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, preşedintele Putin încearcă să stimuleze exporturile de energie către China și Asia, eventual printr-o conductă care să traverseze Mongolia.

La o întâlnire cu liderii Xi și Putin, președintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh a spus că sprijină construcția de conducte de petrol și gaze din Rusia până în China, prin Mongolia.

Autorităţile din Rusia au studiat de ani de zile posibilitatea ca o nouă conductă de gaze majoră - Power of Siberia 2 - să traverseze Mongolia, transportând gaze ruseşti în China. Conducta va asigura tranzitul a 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, aproximativ o treime din ceea ce Rusia vinde de obicei în Europa - sau echivalentul volumelor anuale transportate prin Nord Stream 1.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.