Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Qatarul se deschide spre Europa: În premieră, bogata monarhie din Golf a semnat un acord de cooperare cu Franța

Global Look Press
qatar

Franţa şi Qatarul au semnat luni un acord de "dialog strategic" axat pe "securitatea regională", în condiţiile în care această bogată monarhie din Golf se află în continuare în centrul unei crizei diplomatice cu unii dintre vecinii săi, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citeste si ALERTĂ Un alt deputat pleacă din PSD : Am decis că este timpul să 'mă rup' de acest tip de politică

Acordul, semnat la Doha de miniştrii francez şi qatariot ai afacerilor externe, ar urma să ducă la o cooperare sporită în domeniile economic, al culturii, sportului şi luptei antiteroriste.

Acesta este primul acord de acest tip semnat între Qatar şi o ţară europeană, au declarat oficiali ai Qatarului, care încearcă să transmită imaginea unei ţări neizolate după ruptura cu Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul, în 2017.

"Acest dialog strategic va oferi o platformă (...) de cooperare în diferite domenii între cele două ţări, inclusiv în domeniul securităţii regionale, al energiei, economiei şi culturii", a declarat şeful diplomaţiei qatariote, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

La rândul său, ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat că acordul îi obligă pe responsabilii celor două ţări să se întâlnească periodic. "Cu Doha, există doar suişuri", a dat el asigurări, ca răspuns la o întrebare a AFP cu privire la natura relaţiilor dintre Paris şi Doha, în comparaţie cu cele, în prezent tensionate, dintre Franţa şi Italia.

În urmă cu câteva zile, Qatarul a recepţionat primul avion de luptă Rafale dintre cele 36 comandate de la Franţa. Cheltuielile Qatarului în materie de apărare au crescut din iunie 2017, dată la care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul şi-au întrerupt legăturile cu Doha, acuzând-o că susţine grupări islamiste şi de apropiere cu Teheranul.

Doha a respins mereu aceste acuzaţii, afirmând că adversarii săi încearcă să-i pună politica externă sub tutelă sau chiar să provoace o schimbare de regim în Qatar.

Vizita lui Le Drian la Doha intervine la o zi după o vizită a ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire, în Emiratele Arabe Unite, ţară cu care Franţa întreţine de asemenea legături solide.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.