Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

R. D. Congo se pregătește pentru o revenire graduală a rezidenţilor, după erupţia vulcanului Nyiragongo

News in 24
Nyiragongo volcano vulcan

Republica Democrată Congo va organiza o revenire graduală a rezidenţilor care au părăsit oraşul Goma după erupţia vulcanului Nyiragongo, ce a distrus sute de locuinţe şi a fost pe punctul de a acoperi această localitate cu lavă şi cenuşă, a anunţat luni Guvernul de la Kinshasa, citat de Reuters.

La mai puţin de o săptămână după erupţia iniţială din 22 mai, urmată de scurgeri de lavă care s-au oprit la periferia oraşului Goma, aproximativ 400.000 de oameni au părăsit localitatea în mare grabă după ce Guvernul congolez a avertizat că seismele din subteran ar putea cauza o nouă erupţie sau să declanşeze eliberarea în atmosferă a unor gaze toxice, scrie Agerpres.ro.

Seismele s-au atenuat de atunci, iar multe persoane s-au întors în Goma. Totuşi, aproximativ 245.000 de rezidenţi rămân strămutaţi în oraşe şi sate din apropiere, potrivit celui mai recent raport întocmit de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Guvernul congolez a anunţat că va asigura autobuze şi camioane începând de marţi pentru a ajuta la revenirea persoanelor strămutate.

Însă prim-ministrul Jean-Michel Sama Lukonde le-a spus jurnaliştilor locali că zonele de la periferia oraşului Goma care au fost distruse de erupţia vulcanică nu mai pot fi locuite.

"Trebuie să învăţăm din erupţiile din 2002 şi 2021, pentru ca populaţiile noastre să nu se mai afle niciodată atât de aproape de pericol", a declarat prim-ministrul Lukonde.

Nyiragongo, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a erupt anterior în 2002, ucigând peste 200 de oameni şi generând scurgeri de lavă care au trecut prin centrul oraşului Goma. Erupţia sa de luna trecută a ucis cel puţin 31 de persoane.

Sâmbătă, Guvernul congolez a redeschis aeroportul din Goma, principalul centru aerian din estul R.D. Congo, de unde decolează avioane care transportă ajutoare de urgenţă pentru această regiune afectată de conflicte.

Persoanele rămase fără locuinţe în urma erupţiei vulcanice vor fi relocate temporar în alte imobile şi vor primi asistenţă pentru a-şi reconstrui casele, a precizat Guvernul local.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.