Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

R. Moldova, decizie drastică în privința relațiilor militare cu Rusia

moldova rusia

Republica Moldova a suspendat orice relatii diplomatice cu atasatul militar al Rusiei la Chisinau, dupa ce acesta a participat la o parada militara prin care Tiraspolul a marcat 25 de ani de "independenta", a anuntat marti ministrul moldovean al Apararii Anatol Salaru într-o emisiune televizata.

"Atasatul militar de la Ambasada rusa a primit o nota verbala de la Ministerul de Externe, dar si toate celelalte ambasade au primit aceasta nota", a declarat ministrul în emisiunea "Tema Saptamânii", pe postul Canal2, potrivit Mediafax.

Prin aceasta nota, diplomatia moldoveana le sugera misiunilor diplomatice sa nu participe la parada militara de la Tiraspol, a declarat ministrul.

"Participarea lor va însemna un act neprietensc fata de tara noastra", a spus Salaru ca avertiza nota.

Ministrul a anuntat ca l-a informat pe presedintele Nicolae Timofti în legatura cu "sfidarea Republicii Moldova" si a adaugat ca asteapta ca atasatul militar al Ambasadei Rusiei sa-si ceara scuze în mod public sau sa fie rechemat.

Potrivit portalului rus Sputnik, ministrul a declarat pentru postul national moldovean de radio ca Chisinaul considera gestul atasatului un "pas neprietensc" din partea Rusiei, motiv pentru care Republica Moldova a decis sa suspende toate relatiile militare cu Rusia.

Anterior, un reprezentant al Ambasadei Rusiei a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe pentru a explica actiunile atasatului, scrie portalul citând agentia de stiri Regnum.

"Suntem îngrijorati de aceasta situatie si am subliniat natura inacceptabila a unui asemenea gest", a declarat pentru Regnum ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman.

Tiraspolul a organizat miercurea trecuta o parada militara prin care a marcat 25 de ani de la "independenta" Transnistriei. Peste 2.000 de militari si 123 de vehicule militare au luat parte la parada, precizeaza portalul rus.

Transnistria, care si-a proclamat independenta fata de Chisinau în urma razboiului din perioada 1990-1992, pe fondul unor temeri potrivit carora Republica Moldova planuia sa se reuneasca cu România, nu este recunoscuta de catre comunitatea internationala si nici de Moscova. Însa, pe teritoriul regiunii moldovene separatiste se afla aproximativ 1.500 de membri ai trupelor ruse de mentinere a pacii, precum si trupe care pazesc armamentul din perioada sovietica stationat în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.