Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava o să fie scoasă din incinta mănăstirii și așezată în curtea interioară

Doxologia.ro
sfantul ioan cel nou

Racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă, marţi dimineaţă, din incinta Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou şi aşezată în baldachinul din curtea interioară pentru ca pelerinii să vină să se închine. Marţi, la ora 18,00, va avea loc şi procesiunea "Calea Sfinţilor", în cadrul căreia moaştele vor fi purtate de clerici şi monahi pe străzile municipiului Suceava, potrivit tradiţiei, arată Agerpres.

Scoaterea în procesiune a moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava avea loc de obicei pe 24 iunie, anul acesta fiind luată decizia de a se face cu două zile mai devreme şi nu se va trece pe sub racla Sfântului, aşa cum se obişnuia până acum.

"În acest an, din motive care ţin de evitarea răspândirii noului virus, nu se va mai trece pe sub racla Sfântului, aşa cum se obişnuia până acum. Credincioşii sunt rugaţi să respecte recomandările autorităţilor cauzate de contextul epidemiologic şi să urmeze indicaţiile forţelor de ordine", au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Marţi, la ora 21,00, se va oficia slujba Privegherii.

La Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, una dintre cele mai reprezentative sărbători religioase cu o veche tradiţie ortodoxă la nivel naţional, participă în fiecare an mii de credincioşi, care vin din toate regiunile ţării.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, iar la vârsta de 30 de ani a fost martirizat în Cetatea Albă, din Peninsula Kerson de la Marea Neagră, pentru că nu a renunţat la credinţa creştină.

În anul 1402, Alexandru cel Bun a adus moaştele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou la Suceava.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Lăcaşul de cult în care se află şi în prezent moaştele Sfântului, care au fost strămutate în mai multe rânduri de-a lungul istoriei, a îndeplinit rolul de reşedinţă mitropolitană a Moldovei între anii 1522-1677, iar din 1991 este reşedinţă arhiepiscopală.

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost depuse iniţial la Biserica Mirăuţi din Suceava, unde au stat până în anul 1589, când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.