Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RADET cere intrarea în INSOLVENȚĂ

radet cu bani

RADET cere intrarea în insolvență.  Această procedură de insolvență, în care ar urma să intre RADET înseamnă că o entitate din afara Primăriei Bucureștiului, din afara RADET, să vină să verifice dacă acea datorie istorică de 3,6 miliarde de lei pe care RADET o are către ELCEN este reală, care este situația financiară în acest moment și cum trebuie organizate lucrurile în această instituție pentru ca ea să devină din nou profitabilă.

„În momentul de faţă ne aflăm într-un blocaj al fluxurilor de numerar, ceea ce poate duce la sistarea livrării gazelor, care conduce la neproducerea de agent termic, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a livra apa caldă în această vară cetăţenilor”, a spus Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET.

În acest moment, există o notificare trimisă de la ELCEN în care se menționează că se poate opri apa caldă și căldura în orice moment, pentru că a fost depășit termenul de 10 zile de la ultima notificare și, în contul acestei datorii istorice, apa caldă poate fi oprită oricând.

Citește și: BOMBĂ Copilul lui Alex Velea cu Antonia va purta numele soțului artistei

„Există acest risc, numai că în acest an, datorită acumularii de penalităţi, Romgaz solicită diminuarea acestor debite din partea ELCEN, noi spunem că nu avem decât două surse de finanţare reglementate prin lege: de la stat şi de la cetăţeni, sistemul de reglementare a tarifelor e total anacronic, total nefuncţional. Leguitorul nu şi-a pus problema dacă fluxul financiar e corect şi optim pe tot lanţul de productie”, a adăugat el.

Gabriel Dumitraşcu a mai spus că în ceea ce priveşte „instituţiile de interes public, spitale, grădiniţe, şcoli, sigur se vor face eforturi pentru a se asigura necesarul de apa caldă”, dar că în ceea ce priveşte alţi consumatori industriali „nu cred că se va pune problema, pentru că nu au mai preluat de la RADET agent termic.”

Citește și: Vitamina D ar putea fi folosită în tratarea diabetului

„Singurul mod în care se pot ajusta aceste datorii către un creditor este o procedură de insolvenţă. Ne-am gândit (ca RADET să intre în insolvenţă, n.r.), am şi fundamentat şi arătat Primăriei Capitalei că este, dacă vreţi, un tratament profilactic, economic, aplicat uneori cu succes dacă există voinţă de redresare, alteori nu şi s-au întâmplat situaţii tragice urmate de faliment. Este singura modalitate legală în momentul de faţă de a ajusta nivelul datoriilor. Nu există în legislaţie o altă modalitate ca aceste datorii de 3,5 miliarde de lei să poată fi redus la un suportabil, care să fie acceptat de Primăria Capitalei şi asumat pe o perioadă de timp. 3,5 miliarde de lei înseamnă aproape tot bugetul Primăriei Capitalei pe un an”, a spus Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET la Digi24.

Citește și: ADEVĂRUL despre România: Jumătate dintre români suportă cu greu cheltuielile curente

În acest moment, în CGMB se votează intenția demarării procedurii de insolvență, se mandatează noul Consiliu de Administrația al RADET.

Ulterior, o instanță va trebui să decidă care este entitatea care să vină și să facă acele controale și constatări la RADET.

Mai bine de două milioane de bucureșteni depind de agentul termic furnizat de RADET.

Citește și: Oana Zăvoranu a SPART, la propriu, un MILIARD de lei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.