Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Telenovela RADET – ELCEN sau cum să bați pasul pe loc mimând că ești în sprint

radetAnaliza

București, anul de grație 2015! Una dintre problemele orașului, capitală europeană, o reprezintă alimentarea cu apă caldă și căldură. Și povestea nu e de ieri, de azi, ci a început în ”epoca de glorie a lui Sorin Oprescu”. Prin 2013, în pragul iernii, mii de bucureșteni au rămas fără apă caldă și căldură timp de mai multe zile.

frozenPe lângă glumele aferente, problema s-a dovedit a fi serioasă. RADET este o regie nesustenabilă și de câțiva ani bucureștenii riscă să traiască ca într-un iglu, pe un fond al impotenței autorităților.

E un lung șir de acuzații, plasate de la o autoritate la alta. Principalii actori implicați sunt PMB, Romgaz, RADET și ELCEN, iar cei care pierd, de fiecare dată, sunt bucureștenii. Cercul vicios începe cu datoriile RADET către ELCEN, urmate de datoriile ELCEN către Romgaz.

În cuvinte simple,  povestea stă așa: RADET e în administrarea PMB și se ocupă de furnizarea căldurii și a apei calde, care este produsă de ELCEN, cu gazul provenit de la Romgaz (sau alți furnizori). RADET are datorii istorice către ELCEN, drept urmare și ELCEN are datorii către distribuitorul de gaz. Dacă s-ar lua măsuri dure împotriva RADET, bucureștenii ar rămâne fără apă caldă și căldură, iar ELCEN ar rămâne fără principalul său client.

Ceea ce nu vor acești terți să înțeleagă este că peticirea unor răni nu duce la însănătoșirea pacientului, ci doar la menținerea stării curente, până la intervenția medicală. Cum în acest caz „intervenția medicală” nu se zărește la orizont, măsurile propuse până acum, de acordare a unui an de grație și de reeșalonare a datoriilor nu fac decât să prelungească agonia.

Status Quo-ul în această situație este următorul: 80% din rețeaua RADET  are o vechime mai mare de 20 de ani, fiind încadrată la categoria „risc maxim”. Doar 10 procente din totalul tronsoanelor au o vechime sub 10 ani, putând fi catalogate cu risc minim.

În momentul de față, RADET se confruntă cu 30 - 40 de avarii pe zi, pe care din lipsa banilor nu le poate remedia, agentul termic distribuit de ELCEN neajungând astfel în caloriferele bucureștenilor ci în pământ, provocând anual pierderi de 25 milioane euro.

Din aproximativ 2 milioane de locuitori cât are Bucureștiul, 1.2 milioane sunt abonați la RADET, plus alte 3.000 de persoane juridice, incluzând instituții publice, școli și spitale.

Situația datoriilor este la fel de sumbră, RADET înregistrând datorii de 130 milioane lei către mai multe părți printre care și instituții ale statului, excluzând datoriile către ELCEN de 3, 6 miliarde lei. Datoriile Regiei însumează peste 300% din cifra proprie de afaceri. ANAF-ul se află și ea pe lista celor care au de primit bani de la RADET, cu o sumă de aproximativ 14.8 milioane lei. Lipsa banilor au adus Regia la imposibilitatea ca pe anul 2015 să-și plătească contribuțiile de angajator, ajungându-se în situația ca în mai multe luni a anului în curs să nu poată achita suma de 14.4 milioane lei, reprezentând cheltuielile de personal.

Cum a evoluat subvenția oferită de primărie? Din 2013 până în 2014, prețul energiei termice a crescut cu 16 lei/Gcal, astfel că subvenția oferită de PMB a crescut de la 155,18 lei la 171,06 lei/Gcal. În 7 ianuarie, ELCEN a decis majorarea prețului gigacaloriei cu 10% iar în data de 17 iulie tariful pentru populație a crescut cu 18%, costuri privind transportul și distribuția energiei termice.

În ceea ce privește soluțiile, regăsim memorandumul privind preluarea ELCEN de către municipalitate și fuziunea cu RADET. O soluție care nu este nouă, dar care nu a fost pusă în practică. În plus, aceasta necesită și implicarea Guvernului. Pe de altă parte, conform unui plan de administrare propus de consilierii generali liberali, printre obiectivele strategice se regăsește transformarea RADET în societate comercială, elaborarea unei noi viziuni privind sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, creșterea viabilității tehnice a sistemului și a eficacității operaționale a noii societăți rezultată din transformarea RADET.

În final, ajungem de unde am plecat. Un management mai mult decât defectuos și o înșiruire de datorii sub forma unui cerc vicios, din care cel mai mult au de suferit bucureștenii. În celelalte capitale europene, fiecare locuință are contract individual cu companiile de gaze și electricitate. Motivul? Sistemul centralizat de termoficare se dovedește a fi mai mult decât ineficient.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.