Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radio Europa Liberă revine și în Ungaria

radio europa libera

Grupul media Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) şi-a anunţat marţi revenirea în Ungaria, menţionând un declin accentuat al libertăţii presei, orchestrat, în opinia sa, de premierul Viktor Orban, relatează AFP. "Serviciul ungar al Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, închis după sfârşitul Războiului Rece, a fost relansat la 8 septembrie ca răspuns la declinul accentuat al libertăţii mass-media în ţară", a afirmat organizaţia media finanţată de Congresul american, într-un comunicat, relatează Agerpres.

RFE/RL şi-a justificat relansarea serviciilor în limba ungară prin declinul Ungariei în clasamentul mondial al libertăţii presei, publicat de ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF). Această ţară membră a UE din 2004 se află în prezent pe locul 89 din 180. Ea se afla pe locul 23 când Viktor Orban a revenit la putere, în 2010.

"În ultimii 10 ani, guvernul condus de Viktor Orban a preluat controlul asupra majorităţii mass-media fie direct, fie indirect", a scris RFE/RL în comunicat.

În Ungaria, organizaţiile internaţionale denunţă cu regularitate încălcările libertăţii presei. La începutul lunii septembrie, un redactor-şef a fost demis pentru că a postat o fotografie cu Viktor Orban împreună cu soţia şi copiii săi.

În iulie, redactorii site-ului de jurnalism independent, Index.hu, au demisionat în masă deoarece se temeau că îşi pierd independenţa faţă de guvern.

La sfârşitul anului 2018, Bruxellesul a lansat o procedură excepţională privind riscul unei "încălcări grave" a valorilor Uniunii Europene (UE), menţionând în special sărăcirea pluralismului mass-media.

Grupul RFE/RL intenţionează să angajeze circa zece jurnalişti în Ungaria, responsabili cu furnizarea de conţinut multimedia pentru un site de informaţii.

Din 1949, RFE/RL a operat din München, în Republica Federală Germania (RFG), un serviciu de radio în limba ungară timp de peste patru decenii. El a fost închis în 1993.

În urmă cu doi ani, grupul RFE/RL şi-a redeschis birourile din România şi Ungaria, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.