DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

RADIOGRAFIA LUPTEI PSD pe 'ciolanul' din VEST - Erau vizate inclusiv posturile pentru muncitori necalificați - Viziunea 'cumpărătorilor'

DNA

Dosarul "PSD Arad" scoate la iveală tensiunile reale ce existau între filialele PSD din Vestul ţării, părerea protagoniştilor acestui caz despre acapararea a cât mai multe posturi ce să fie date "clientelei plătitoare" a filialei PSD Arad dar şi ce părere aveau unii dintre "cumpărătorii" de posturi publice, "abonaţi" la afacerea judiciară.

Anchetatorii DNA Timişoara arată între altele felul în care  se derula "afacerea" PSD Arad.

"La aprecierea stării de pericol pentru ordinea publică considerăm că trebuie să se ţină cont de modalitatea concretă de comitere a faptelor, care oferă indicii asupra gravităţii acestoraprecum şi asupra modului elaborat, organizat, ierarhizat, constant şi conspirativ în care a fost concepută activitatea infracţională.", au arătat magistraţii DNA în sala de judecată la instanţa supremă.

Citeşte şi: DNA: Un adevărat SISTEM MAFIOT la Arad - Repercusiuni sociale incalculabile - Taxe de protecţie din spectrul politic, motivele pentru arestare

Totodată ei au mai arătat că "investigaţiile efectuate în cauză au scos în evidenţă modul în care organizaţii judeţene de partid, prin organele de conducere ale acestora, au reuşit să acapareze instituţii ale statului, organizând un amplu proces de colectare pe cale ierarhică a unor sume de bani provenite din surse ilicite, îndeosebi din comiterea unor infracţiuni de corupţie, bani care urmau a fi depuşi la casieria organizaţiei judeţene de partid".

Citeşte şi: ŞOCANT Cenzură politică marca PSD Arad - Ecaterina Andronescu ar fi fost deranjată de părerile unui inspector şcolar - El a fost demis după un val de injurii

Tensiuni în Vest

DNA arată în dosarul de la instanţă că directorul general regional al D.R.D.P. Timişoara, Cristian Ispravnic , care are şi calitatea de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene P.S.D. Arad, "si-a exprimat în mod clar viziunea în ceea ce priveşte modul de funcţionare a instituţiei pe care o conduce, arătând că aceasta este acaparată de persoane susţinute de organizaţii judeţene de partid care urmăresc doar obţinerea de bani din comiterea infracţiunilor de corupţie, nicidecum o bună administrare a infrastructurii rutiere".

"Acesta, în cuprinsul discuţiei înregistrate ambiental din data de 21.06.2019, şi-a manifestat regretul de a nu avea controlul şi asupra altor persoane din cadrul instituţiei: „Păi normal! Ei fac bani măi omule de acolo, el cu nevasta sa ... Is firmele aceleaşi alea ale lor, Axela, Tehnocer-ul ... Ei de acolo le dă de lucru la ăia, şi ăia câştigă de ani de zile licitaţiile la noi,înţelegi? Aşa... întâmplător!... Acolo e nucleul tot ... Mai sunteţi voi cu vămile ... Numai vămile li s-or extras din influenţă, înţelegi? Atât, înţelegi? Restul îi la ei, tot ... Aştia-s, deci...zece oameni conduc în realitate regionala, să ştii! Şi din ăia zece eu vă am pe voi. In rest ... p a!(trivial n.ns.)”, se arată în dosar.

Atac la posturile de necalificaţi pentru fidelii partidului

Din aceeaşi discuţie înregistrată în mediu ambiental reiese că Ispravnic a obţinut şi intenţionează să obţină în continuare sume de bani din angajările care s-au făcut sau urmau a se face pe posturile de controlor trafic din punctele de frontieră, acolo unde chiar el arăta că Organizaţia Judeţeană a P.S.D. Arad deţine controlul, ceea ce dovedeşte constanţa fenomenului infracţional.

Citeşte şi: AMUZANT. NUME conspirative în dosarul PSD ARAD - 'Porculeţ' şi 'Păsăroi', doi demnitari pomeniţi în discuţiile din dosar

"În acest context Munteanu Bogdan i-a comunicat inculpatului că posturile respective vor fi ocupate la fel ca până atunci, în schimbul unor sume de bani: ,Deci dacă e să fie, poate să fie ca data trecută ... Deja or ... şapte, opt, zece mii, tot din astea sume”, Ispravnic Cristian fiind de acord cu această modalitate frauduloasă de angajare, afirmând că trebuie procedat cu precauţie şi că este necesar ca preşedintele organizaţiei judeţene de partid, deputatul Căprar Dorel, să aibă întâietate la ocuparea acelor posturi: ,Jhm. Numai să avem grijă ... Păi să văd acum ce are Doru”, ceea ce arată că directorul general regional al D.R.D.P. Timişoara a aservit această instituţie de importanţă strategică intereselor politice", se arată în dosar.

Anchetatorii notează că inclusiv "preşedintele Organizaţiei Judeţene P.S.D. Arad, Căprar Dorel, şi-a manifestat interesul chiar şi pentru ocuparea posturilor de muncitori necalificaţi din cadrul D. R.D.P. Timişoara, solicitându-i lui Munteanu Bogdan lista cu acele posturi vacante".

"„Ne interesează şi necalificaţii. Că ...”, ceea ce arată amploarea fenomenului infracţional prezent în cadrul unei instituţii publice de o asemenea importanţă. Tot din acea discuţie, din 12.08.2019, a mai reieşit şi un alt motiv pentru care ocuparea acelor posturi este importantă pentru partid, acela ca funcţionarii astfel angajaţi să fie fideli partidului, iar ulterior să poată fi folosiţi în interesul organizaţiei de partid care i-a promovat: ,A.ştia-s şi de echipă. Adică ei şi pe viitor ... no! Când este nevoie.”, mai explică procurorii timişoreni.

Citeşte şi: Cum primea un deputat RAPORTUL privind taxele de protecţie de la Arad în PLENUL PARLAMENTULUI - Soţia sa s-ar fi angajat 'pe pile'

Ei mai arată că "existenţa fenomenului infracţional al angajărilor frauduloase influenţate politic este atât de evident, încât este acceptat, ca regulă, şi de către cei care intenţionează să ocupe un asemenea post, fiind relevantă în acest sens discuţia purtată de Munteanu Bogdan cu Zamiska Iaromir: „în eventualitatea în care mă întreabă ăştia de la partid sau directorii’ ... Când se vor face listele ... Cât ai zis să le spun? ...Că totu’ ... mecanismul e făcut pentru partid, pentru altceva ... Nu pentru mine personal".

Concurenţa dintre organizaţiile PSD Vest

"Concurenţa dintre organizaţiile judeţene de partid în ceea ce priveşte acapararea posturilor vacante din cadrul D.R.D.P. Timişoara este evidenţiată şi de inculpatul Horgea Cristian, care a arătat în cadrul discuţiilor din data de 26.092019, purtate cu deputatul Todor Adrian, că Organizaţia Judeţeană a P.S.D. Caraş Severin intenţionează valorificarea posturilor vacante de controlor trafic, în detrimentul Organizaţiei P.S.D. Arad: ,// deranj mare la Caraş. A ... îţi mai spun io nişte chestii, că el mai ceruse, că vrea posturi de controlori de trafic, ă ... domnu' Mirel. Ştii? ... Ă, da, să mai facă nişte bani, da. Să încoarde nişte oameni. Să ... mnaaa ... deci cam asta e ...”, se arată în dosar.

Citeşte şi: BOMBĂ! DNA a folosit 17.000 de euro din fondul de flagrant - Banii ar fi ajuns prin martorul sub protecţie la PSD Arad iar de acolo la Dragnea

În acelaşi context, punctează anchetatorii DNA Timişoara, "Lucaciu Mircea a mai precizat că Ispravnic Cristian i-ar fi încunoştinţat atât pe Purceld Aurel Costin, aflat în sfera de influenţă a P.S.D. Timiş, cât şi pe vicepreşedintele P.S.D. Caraş Severin, Pascu Mirel, că respectivele posturi nu vor fi scoase la concurs decât mai târziu, tocmai pentru a înlătura presiunile exercitate de către reprezentanţii acestora şi de a da astfel eficienţă influenţelor exercitate de reprezentanţii organizaţiei de partid din judeţul Arad:

„Că în Moraviţa, zic, bă, hai vezi că Moraviţa nu-i în judeţul Caraş îi în judeţul Timiş. ...(neinteligibil)... ca şi mine, aşa i-am zis.... Nu-i dau nimic. Niciunu’. Şi o zis şefu’ că nu le scoatem pe niciunele ... Şefu’ da. La amândoi le-o spus. Ştiu de aia nici, mă doare în p... (trivial n.ns.). Peste o lună le scoate.”

Lucaciu Mircea, s-a arătat a fi tranşant referitor la solicitările altor organizaţii judeţene în ceea ce priveşte ocuparea respectivelor posturi, arătând că el va da curs doar solicitărilor provenite de la Dorel Căprar, preşedintele Organizaţiei Judeţene P.S.D. Arad, care l-a promovat în funcţia de şef al Departamentului Venituri:

„Şi Purceld, nu, îţi spun io ce-i. L-o luat şi Pascu pe el, dar asta nu mi-o spus el, da io ştiu că mi s-o scăpat Pascu la mine, că negocieri, că am negociat noi. Mă doare în p...(trivial n.ns.) ce o negociat el cu mine şi cu ...(neinteligibil)... Io fac ce-mi spune Zen."", se mai arată în dosar.

Citeşte şi: LOVITURĂ pentru DNA în dosarul care vizează mai mulți lideri PSD: ÎCCJ a REFUZAT arestarea celor duși cu mandat

Protagoniştii acestui dosar, repectiv opt persoane pentru care DNA Timişoara a cerut arestarea preventivă pentru comiterea a mai multor pretinse fapte de corupţie, au fost lăsaţi în libertatea de judecătorul ICCJ Alexandra Iuliana Rus, acelaşi magistrat, care prin opinie separată a decis rejudecarea la fond a dosarului DGASPC în care a fost condamnat definitiv Liviu Dragnea.

Anchetatorii DNA Timişoara au contestat decizia judecătorului iar cererea DNA va fi tranşată de un complet de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.