Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radioterapia stereotaxică, o modalitate performantă de tratament oncologic

Radu Pop
radioterapie sanador

Cancerul este o boală tot mai răspândită în întreaga lume, motiv pentru care în lumea medicală se fac eforturi continue în scopul dezvoltării unor metode de tratament cât mai eficiente, minim invazive, rapide și fără durere, cu o rată crescută de succes. Una dintre aceste modalități de tratament este stereotaxia, o tehnică avansată de radioterapie externă.

Radioterapia stereotaxică implică administrarea unor doze mari de radiații terapeutice în puține ședințe (de obicei, între una și cinci ședințe), la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, cu o precizie extremă. Stereotaxia este considerată una dintre cele mai performante metode de tratament al cancerului și are aplicabilitate în numeroase domenii oncologice. Deși aplică doze mari de radiații în zona afectată, radioterapia stereotaxică are impact minim asupra țesutului sănătos din jur. În cele mai multe cazuri, aceasta are un risc scăzut de efecte secundare în comparație cu alte tipuri de radioterapie.

Unul dintre rolurile stereotaxiei este de a trata tumorile care nu pot fi operate, la pacienți cu risc anestezic crescut, tumori localizate lângă organe vitale sau tumori recidivante care au mai fost iradiate. Selecția pacienților pentru aceste proceduri este foarte riguroasă, fiecare caz trebuie analizat individual și necesită o decizie în cadrul comisiei multidisciplinare.

Procedura de stereotaxie se realizează în ambulatoriu, fără internare. În timpul procedurii, pacientul nu se simte durere sau disconfort, iar la final se poate întoarce acasă și, de obicei, poate reveni la activitățile normale în decurs de una sau două zile.

Complicațiile sau efectele secundare sunt de obicei temporare și pot include oboseala sau umflarea zonei tratate, pentru care se pot prescrie medicamente antiinflamatoare. Unii pacienți pot prezenta greață sau vărsături temporare dacă tumora radiată este aproape de intestin sau ficat. Rareori, pot apărea reacții adverse tardive, la câteva luni după tratament, printre care oase fragile care se pot rupe, modificări care afectează intestinul, plămânii sau măduva spinării, dezvoltarea unui cancer secundar sau limfedem (brațe și picioare umflate).

Tratamentul cancerului este complex și necesită o echipă specializată, expertă în această tehnică de radioterapie. Echipa cuprinde medicul radioterapeut, fizicianul medical, asistentul de radioterapie și asistentul de toxicitate. La SANADOR, pacienții pot beneficia atât de tehnologie de înaltă precizie, cât și de o echipă de profesioniști cu experiență, într-o abordare integrată pentru tratamentul multidisciplinar al cancerului.

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu un echipament ultraperformant pentru sterereotaxie, acceleratorul liniar Varian TrueBeam STx High Definition, de ultimă generație, produs de liderul mondial în domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.