Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu F. Alexandru: Ruşine, domnule ministru Ionuţ Vulpescu!

ionut vulpescu

Seninătatea cu care dl. Ionuţ Vulpescu explică ratarea includerii Ansamblului monumental de la Tg. Jiu pe Lista indicativă a Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural a UNESCO este revoltătoare şi inacceptabilă. Ea exprimă totala lipsă de responsabilitate cu care ministrul de astăzi, precum şi cel care l-a precedat, Hegedűs Csilla, au tratat o chestiune de importanță naţională. Complexul monumental pe care Constantin Brâncuşi l-a durat la Tg. Jiu este o capodoperă a patrimoniului cultural naţional şi mondial şi nesocotirea obligaţiilor elementare ce ne revin nouă astăzi, de a-i asigura condiţii optime de conservare şi valorificare, este un păcat de neiertat.

În modul cel mai succint situaţia este următoarea:

În anul 1991, România a inclus pe Lista indicativă a Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural a UNESCO, Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu. Înscrierea impunea obligatoriu elaborarea unui dosar ce urma să fie supus expertizei Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. De la data înscrierii şi până în octombrie 2014, când dosarul a fost trimis la Paris sub semnătura d-nei ministru Hegedűs Csilla, nu a existat nicio preocupare reală care să-i asigure un conţinut relevant şi convingător. Ca atare, urmare a neîndeplinirii criterilor nominalizate de România, experţii Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor au apreciat că nu există posibilitatea ca dosarul să fie aprobat de Comitetului Patrimoniului Mondial, respectiv înscrierea Ansamblului în Lista Patrimoniului Mondial.

Retragerea este soluţia “de fugă”, descalificantă, pentru care astăzi Ministerul Culturii este obligat să opteze, încercând în felul acesta să evite ratarea oricăror posibilităţi viitoare pentru ca Ansamblul Brâncuşi să mai fie înscris vreodată pe Lista Patrimoniului Mondial.

Domnule ministru Ionuţ Vulpescu, în urmă cu puţină vreme, ca urmare a nulităţii felului care vă defineşte activitatea, i-am cerut premierului Victor Ponta demiterea dumneavoastră din funcţia de ministru al Culturii. Astăzi daţi o nouă probă de incompetenţă şi iresponsabilitate. Nu vă cer demisia de onoare pentru că aţi probat că vă lipseşte această calitate obligatorie pentru moralitatea unui om politic.

Dar asta nu mă împiedică să vă spun: “Ruşine, domnule ministru Ionuţ Vulpescu!”

Radu F. Alexandru

Vicepreşedinte PNL

Co-preşedinte al Comisiei de Cultură a PNL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.