DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Radu Gheţea despre viitorul sistemului bancar: Băncile caută IT-işti foarte bine pregătiţi

Radu Ghetea

Băncile plătesc foarte bine pentru specialiştii în IT cu o bună pregătire pe care reuşesc să îi atragă, deoarece în prezent specializarea economică cerută unui candidat la un loc de muncă în sistemul bancar se combină mult mai mult decât în anii anteriori cu partea tehnică, a declarat, marţi, preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank, conform agerpres.

"Dacă ne uităm pe site-urile băncilor, o să observăm că sunt anumite meserii pentru care băncile ar plăti foarte bine, se dau şi premii pentru cei care ar putea să aducă un IT-ist foarte bine pregătit, un IT-ist care să aibă cunoştinţe în informatică la nivelul care se cere în acest moment pentru dezvoltarea operaţiunilor bancare în era digitalizării. Sigur, dacă suntem în categoria oamenilor care suntem foarte bine pregătiţi şi din punct de vedere IT, şi când zic IT mă gândesc şi la cunoştinţele elementare, atunci sigur că e bine să ne gândim la o carieră bancară, activitatea bancară fiind foarte frumoasă - o spun după aproape 50 de ani de lucru în această activitate. (...) A trecut perioada în care în bănci te angajai relativ uşor pentru că era nevoie de cât mai multe sucursale, ghişee şi aşa mai departe, deci de cât mai mulţi oameni. Acum este nevoie de mai puţini oameni, iar aceia trebuie să fie foarte bine pregătiţi şi din punct de vedere economic, şi din punct de vedere tehnic - nu neapărat să fii IT-ist, dar să poţi înţelege un proiect care este pe masă şi banca doreşte să-l implementeze. Partea economică se îmbină cu partea tehnică mult mai mult decât se îmbina înainte", a afirmat Radu Gheţea, într-o dezbatere despre viitorul sistemului bancar.

El a început cu o abordare pesimistă sfaturile adresate studenţilor la facultăţi economice, interesaţi să lucreze în sistemul bancar.

"Aş începe cu o abordare puţin mai pesimistă. Dacă m-aţi fi întrebat acum 7-8 ani aş fi spus tinerilor care sunt pe băncile facultăţilor (de profil economic, n.r.) că activitatea din bănci este o activitate de mare viitor, cu mari posibilităţi, cu o deschidere extraordinară, cu nişte posibilităţi deosebite, inclusiv în ceea ce priveşte pachetul salarial. Din păcate, în acest moment, ultima parte din îndemnul meu nu mai este aşa de valabilă cum era acum câţiva ani, când în sistemul bancar oamenii erau angajaţi cu nişte lefuri care erau de invidiat şi care atrăgeau foarte mulţi tineri. Acum, de foarte multe ori, auzim exprimări de genul 'decât să încep o carieră în bancă, mai bine mă duc şi încep o carieră în supermarket, că mă plăteşte mai bine'. Nu ştiu cât de adevărat este, se pare că există un sâmbure de adevăr", a menţionat Gheţea.

Preşedintele de onoare al ARB a atras atenţia că digitalizarea din sectorul bancar reduce semnificativ numărul angajaţilor care lucrează la ghişeu.

"În sistemul bancar lucrurile se schimbă, digitalizarea este cea care a eliminat şi va elimina în continuare foarte multe meserii sau va reduce numărul celor care lucrează în ghişeu, celor care manevrează numerar. Îmi aduc aminte că acum vreo 15 ani, când m-am dus la CEC, era Casa de Economii şi Consemnaţiuni pe vremea aceea, erau cam 2.600-2.700 de casieri. Şi în tot sistemul bancar erau mii, mii de casieri. Mai sunt şi acum, dar nu la acest număr, pentru că operaţiunile fără numerar, şi mă refer aici la carduri şi operaţiunile de comerţ electronic şi plăţile electronice, sunt din ce în ce mai multe. Văd că prind din ce în ce mai mult şi operaţiunile de plăţi instant, aceste operaţiuni devin din ce în ce mai ieftine, iar băncile încurajează ca la nivelul clienţilor să se practice cât mai mult operaţiunile fără numerar, şi atunci e normal că activităţile de genul casierie dispar sau devin din ce în ce mai rare. Este o schimbare destul de importantă care se produce în sistemul bancar şi de aceea eu spun că este bine să analizăm cu atenţie - oare suntem pregătiţi să intrăm în sistemul bancar?", a încheiat Radu Gheţea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.