Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Hanga, președintele BVB: 'Tendinţa e despre a discuta tot mai mult despre companie ca o componentă a societăţii'

zf.ro
Radu Hanga

Tendinţa în prezent este despre a discuta tot mai mult despre companie ca o componentă a societăţii, ca un element care e responsabil faţă de o gamă mult mai largă de stakeholderi decât faţă doar de acţionarii ei, dar provocarea va fi introducerea acestui aspect în legislaţie, a afirmat, miercuri, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga, potrivit Agerpres.

"Noi la Bursă avem un cod de guvernanţă coroporativă. Eu l-aş numi mai simplu un cod al bunului simţ, un cod al bunelor maniere. Până la urmă este vorba despre modul în care compania se raportează la acţionarii ei, modul în care interacţionează în sens mai larg cu toţi stakeholderii ei. Cred că într-un fel piaţa plăteşte modul în care tu te comporţi ca şi companie. Adică în momentul în care te comporţi potrivit, în momentul în care îţi respecţi acţionarii, în momentul în care comunici în mod transparent cu ei, în momentul în care respecţi nişte reguli de bază din punct de vedere al bunului simţ, aceasta se traduce pur şi simplu în valoare pentru acţionari. Adică, programul de exemplu pe care îl avem pe partea de guvernanţă în parteneriat cu Envisia se numeşte Corporate governance that creates value, Guvernanţa corporativă care creează valoare. Până la urmă bunul simţ acesta în comportament, în relaţia companiei cu acţionarii ei se traduce până la urmă în creare de valoare. Fiecare dintre cei care investesc apreciază companiile care respectă regulile şi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru companiile care sunt predictibile, care îţi dau o perspectivă pe termen mai lung", a declarat Radu Hanga, la evenimentul online "Guvernanţa Corporativa - Leadership în tranziţie şi realitatea post-pandemică", realizat de către compania de audit Mazars şi Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România.

El a menţionat că România are un cadru legislativ bun, dar o problemă conceptuală este legată de modul în care se raportează compania la mediul exterior, dacă răspunde în faţa acţionarilor sau în sens mai larg, în faţa societăţii, în faţa stakeholderilor din jurul ei.

"Ei, aici cumva tendinţa este despre a discuta tot mai mult despre companie ca o componentă a societăţii, ca un element care e responsabil faţă de o gamă mult mai largă de stakeholderi decât faţă doar de acţionarii ei. Pe de altă parte, provocarea va fi cum o să duci asta în legislaţie pentru că până la urmă orice companie este înfiinţată pe bani unor acţionari, care acţionarii sunt cei care dictează, stabilesc regulile, numesc board-ul, stabilesc direcţiile mari pentru companie, iar alinierea acesta în zona legislativă a tranziţiei către un concept mai stakeholder - oriented va fi o provocare mare. Adică toată lumea e de acord, modul în care tranziţia acesta se va traduce la un moment dat în reglementări cred va cere timp şi va fi o provocare", a declarat Radu Hanga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.