Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Ţincu: Faţă de anul trecut există un număr mai mic de tineri care se prezintă cu supradoze

supradoza droguri medicamente

Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, luni, la Medika TV, că faţă de anul trecut există un număr mai mic de tineri care se prezintă cu supradoze, dar devine îngrijorător numărul celor care se prezintă pentru consum cronic. El a adăugat că au scăzut incidentele cauzate de consumul de droguri la festivaluri, menţionând că autorităţile au reuşit cumva să gestioneze mai bine situaţia.

“Faţă de anul trecut există un număr mai mic de tineri care se prezintă cu supradoze. Ceea ce devine îngrijorător sunt cei care se prezintă pentru consum cronic, părinţi are vin cu ei de mână, la 15-16 ani, şi întreabă ce pot face pentru că nu pot renunţa aceste substanţe psihoactive. De asemenea, ce am mai observat şi reprezintă un element favorabil - o scădere a incidentelor la festivaluri, faţă de 2022, când au fost pacienţi intubaţi, ventilaţi, spitalizaţi cu forme severe de intoxicaţie acută. În acest an autorităţile s-au mobilizat mai bine şi au reuşit cumva să controleze mai bine situaţia la faţa locului. Nu au fost persoane care să necesite spitalizare”, a declarat Radu Ţincu.

El a afirmat că substanţele psihoactive consumate încă din perioada adolescenţei modifică dezvoltarea normală a sistemului nervos central.

“Îngrijorător este altceva, eu privesc lucrurile în perspectivă. Dacă pentru foarte multă lume ceea ce s-a întâmplat la 2 Mai a reprezentat cumva vârful de lance al problematicii drogurilor, eu cred că ar trebui să privim peste cinci, şase ani, şapte ani şi să vedem care va fi situaţia atunci. Această analiză este una destul de predictibilă. Ştim foarte clar că substanţele psihoactive consumate încă din perioada adolescenţei modifică dezvoltarea normală a sistemului nervos central. Toate studiile ne spun că aceşti tineri dezvoltă tulburări de comportament, cu agresivitate, cu autoagresivitate. Mulţi dintre ei dezvoltă diferite forme de boli psihice, în special în zona depresiilor sau a episoadelor psihotice. Unii dintre ei chiar vor avea nevoie de tratament psihiatric pentru a putea să gestionăm situaţia din perspectiva tulburării psihice”, a explicat medicul Radu Ţincu.

El a transmis că rămâne de văzut cum va arăta societatea românească peste 12 ani când aceşti adolescenţi care utilizează acum substanţe stupefiante vor avea tulburări de comportament şi tulburări psihice.

“Pe de altă parte, studiile ne spun că utilizarea pastilelor din perioada adolescenţei scade nivelul intelectual şi atunci, dacă am vrea să facem o predicţie pentru 2035, când aceşti tineri, de 15 ani acum, vor avea undeva de 25-27 de ani, ne întrebăm cum va arăta societatea în contextul în care mulţi vor avea tulburări de comportament, unii vor avea tulburări psihice, într-un procent mai mic, iar unii vor avea un intelect afectat. Cred că societatea va avea de suferit la nivel global pentru că va deveni o societate oarecum disfuncţională cu indivizi care au anumite patologii în zona aceasta neurocognitivă, această societate nu se va putea gestiona. Aţi văzut foarte clar ce se întâmplă în America, acel fenomen numit zombie în care acei oameni au ajuns să doarmă pe străzi din nişte tineri normali, într-un interval de câteva luni de utilizare a substanţelor psihoactive, au ajuns incapabili de a mai putea să locuiască, să trăiască social şi ne întrebăm cum va arăta societatea. Cred că problema drogurilor depăşeşte sfera medicală, este mai degrabă o problemă care se duce pe zona socială şi socio-demografică”, a mai declarat Radu Ţincu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.