Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor, de la militărie la teologie: 'Până la unificarea sărbătorilor pascale mai avem pași de făcut!'

M. C.
www.agerpres.ro
radu tudor

Analistul Radu Tudor comentează nu doar teme politico-militare, ci și... teologice! Recenta dezbatere din spațiul public privind propunerea ca sărbătorile pascale ortodoxe să fie celebrate la data celor catolice îl determină pe analist să tragă o concluzie clară: „Până la unificarea sarbatorilor pascale mai avem pași de făcut”, a spus Radu Tudor, pe pagina sa de Twitter.

„Sute de biserici catolice din Vestul Europei au deschis porțile pentru slujbele credinciosilor romani ortodocși din Italia & Spania. Cand vom vedea la fel la noi, vom considera ca ne-am smerit si mergem in directia cea buna. Pana la unificarea sarbatorilor pascale mai avem pași de facut”, a fost mesajul lui Radu Tudor.

Pe această temă au mai emis păreri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț sau IPS Teodosie de la Constanța.

De unde a pornit dezbaterea

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ortodocşii ar trebui să celebreze Paştele odată cu catolicii şi protestanţii.

“Decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paştele odată cu catolicii şi protestanţii (cum fac ortodocşii din Finlanda şi Estonia). Cu toate astea, mergem cu ruşii - şi calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât şi prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a transmis Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican.

La rândul său, profesorul de la Cluj Adrian Papahagi a scris pe Facebook: ”După Paşti, voi iniţia un amplu demers naţional, solicitând Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paştilor pe calendarul gregorian (de care oricum ţine seama Crăciunul), astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creştinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocşii finlandezi), şi alături de concetăţenii noştri catolici sau protestanţi, fie ei maghiari, saşi, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător şi pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reşedinţă, pentru a sărbători Paştele alături de rudele din ţară, şi trebuie să-şi ia zile suplimentare de concediu. N-au decât să ne urmeze exemplul şi grecii, bulgarii şi ceilalţi, dacă vor comuniune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.