Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor prezintă DOCUMENTE-BOMBĂ în procesul de 1,4 miliarde de euro: Decizia RADICALĂ luată de o parte implicată

Pe 16 ianuarie, procesul prin care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete a fost amânat pentru 20 februarie, deoarece Şantierul Naval nu a angajat avocat. Însă, lovitură de teatru! Compania din Constanța a decis să renunțe la proces cu doar două zile înainte de procesul în care și compania Damen făcuse o cerere de intervenţie în dosar.

Radu Tudor a prezentat, pe blogul său, documentele. ”Santierul Naval Constanta, detinut de miliardarul Gheorghe Bosanceanu prin intermediul unui offshore cipriot, este asociatul gigantului francez Naval Group pentru aceasta licitatie.Potrivit unor surse militare, licitatia ar fi fost castigata de asocierea Naval Group Franta – Santierul Naval Constanta. Pe locul 2 s-ar fi clasat olandezii de la Damen si pe 3 italienii de la Fincantieri.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Ministrul apararii, Gabriel Leș, a declarat luna trecuta ca procedura de atribuire a licitatiei pentru corvetele destinate Fortelor Navale Romane a fost suspendata pana la solutionarea plangerii facute chiar de MApN catre procurorii militari cu suspiciuni privind ilegalitati savarsite, dar si a plangerii Santierului Naval Constanta. Aceasta din urma a fost retrasa azi (vezi fascimil), iar procurorii militari au considerat atat de slaba plangerea MApN contra MApN incat au directionat-o la “diverse”.

In acest nou context, se asteapta o decizie a procurorilor militari si apoi a conducerii MApN pentru finalizarea licitatiei.”, scrie Tudor.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. MApN a invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, a cerut în octombrie în instanţă anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice. Cererea de chemare a Guvernului şi Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie. O săptămână mai târziu, MApN prelungea din nou termenul licitaţiei, pentru 12 ianuarie.

Citește și: Rareș Bogdan trage un semnal de alarmă, după demisia momentului!

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participau Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a "pune presiune pe Ministerul Apărării" pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Citește și: Victor Ponta dă de beton Guvernul Viorica Dăncilă! Izbucnire fără precedent

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, declara, în 28 noiembrie, că procedura de achiziţie a corvetelor este în termen.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, la finalul lunii octombrie, că procedura de achiziţie aferentă programului de înzestrare esenţial „Corveta multifuncţională” este în faza de evaluare a ofertelor, dar au fost necesare clarificări ceea ce a făcut ca termenul de finalizare să fie amânat pentru 15 noiembrie.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Guvernul a aprobat în februarie 2018 o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România.

Pe 20 noiembrie, fostul preşedinte Traian Băsescu îl acuza, într-un mesaj publicat pe Facebook, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că a vrut trucarea licitaţiei pentru corvete.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Băsescu explica faptul că, prin lege, România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, însă „Daddy” a vrut o licitaţie, pentru că „singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată”.

Scandalul suspendării licitaţiei pentru corvete a fost comentat în publicaţia La Tribune, care afirmă că aceasta ar fi putut fi câştigată de Naval Group ceea ce l-a deranjat pe liderul social-democrat al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, care a încercat prin toate mijloace să descalifice compania sau să anuleze licitaţia. La rândul său, partea franceză ia în calcul o acţiune în justiţie dacă se va impune, conform autorului articolului.

Citește și: Rareș Bogdan trage un semnal de alarmă, după demisia momentului!

România nu voia ca Naval Group să câştige licitaţia pentru construirea a patru corvete, pe care grupul naval francez ar fi câştigat-o pentru că a prezentat cea mai bună ofertă financiară, 1,2 miliarde de euro, faţă 1,25 miliarde de euro cât era oferta olandezilor de la Damen şi 1,34 miliarde, cea a Fincantieri, parteneri ai Naval Group, susţine publicaţia, continuând prin a spune că aceasta a nemulţumit autorităţile de la Bucureşti, în special pe preşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, care a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez sau să anuleze licitaţia.

Ficantieri a precizat că niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodată contact cu reprezentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, că nu a primit până acum nicio comunicare oficială cu privire la valoarea ofertelor, acestea fiind date confidenţiale, iar dezvăluirea lor ar fi de natură penală. Fincantieri mai preciza că oferta sa este „fully compliant“ cu întregul program pentru reînnoirea flotei Marinei Române şi că nu au existat niciodată motive de îngrijorare cu privire la desfăşurarea procedurii de licitaţie.

Citește și: Victor Ponta dă de beton Guvernul Viorica Dăncilă! Izbucnire fără precedent

Compania Damen a transmis că nu a fost înştiinţată oficial despre suspendarea licitaţiei pentru corvetele multifuncţionale, dar că susţine autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile confidenţiale legate de licitaţie care au apărut în spaţiul public.

„Până la acest moment, nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei. Acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române. Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale”, a precizat, la acel moment, Damen într-un comunicat.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’ .

content-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.