Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raețchi, Scrisoare Deschisă către Gabriela Firea: Vă rog să transparentizați programul de consolidare a clădirilor din Capitală

raetchi

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a transmit o Scrisoare Deschisă către Primarul Capitalei, Gabriela Firea, prin care îi solicită acesteia să transparentizeze activitatea de consolidare a clădirilor din Capitală expuse unui risc seismic ridicat. Totodată, acesta atrage atenția asupra faptului că întregul program riscă să fie blocat în contextul unor suspiciuni ale cetățenilor implicați, ceea ce poate duce la efecte devastatoare în cazul unui cutremur de anvergură.

Scrisoare deschisă privind programul de consolidare antiseismic

Către Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea,

Doamna Primar General,

A trecut mai puțin de un an de când ați început programul de consolidare a clădirilor din Capitală. Așa cum era de așteptat, au început să apară suspiciuni cu privire la transparența financiară a demersului. În urma unor discuții cu cetățeni care locuiesc în blocurile vizate pentru consolidare – de pe strada Blănari - am temeiuri serioase să fiu îngrijorat de faptul că programul de reabilitare din București riscă să fie blocat din cauza modului netransparent în care sunt stabilite costurile. Vă reamintesc, doamna primar, că aceste costuri sunt suportate de cetățeni – conform legii, trebuie să returneze sumele alocate consolidării, în rate lunare. Aceștia susțin că nu le sunt furnizate informații suficiente cu privire la costuri și alte detalii care țin de execuție.

De asemenea, o altă nemulțumire a cetățenilor este legată de termenul de realizare a lucrărilor – potrivit acestora, multe dintre șantierele deschise au depășit deja termenul de finalizare sau au fost abandonate (un exemplu în acest caz fiind str. Câmpineanu).

Cetățenii afectați consideră, de asemenea, că ar fi utilă prezentarea publică a unei situații care să clarifice următoarele :

- câte lucrări de consolidare au fost realizate și care a fost durata lucrărilor pe fiecare șantier împreună cu cauzele care au provocat întârzieri, acolo unde este cazul;

- câte șantiere sunt deschise, dacă sunt în grafic și dacă au toate asigurată finanțarea;

- pentru șantierele care sunt deschise de peste doi ani, care sunt cauzele întarzierii lucrărilor;

- câte șantiere sunt abandonate sau în conservare și cauzele acestor situații;

Citește și: Raețchi o ia la întrebări pe Carmen Dan: 'Care este situația desecretizării raportului MAI din 10 august? Pe cine protejați?'

Problemele ridicate sunt legate, mai întâi, de transparența programului – proprietarilor le este prezentată o ofertă de cost care ar depăși cu mult estimările de cost prezentate de alte firme, în afară de cea cu care lucrează PMB, Compania Municipală Consolidări.

Au existat cazuri în care proprietarii care au ales să consolideze pe cont propriu au avut costuri finale cu cel puțin 50% mai mici decat cele din oferta pe care au primit-o de la PMB prin Compania Municipală de Consolidări.

Este această companie una competitivă, sau rolul său este de a susține un aparat birocratic încărcat? De altfel, au apărut deja în media informații potrivit cărora Compania Municipală Consolidări nu oferă pe site informații cu privire la achiziții și licitații publice – deși este finanțată din bani publici, din banii bucureștenilor. Apoi, faptul că aceste lucrări sunt realizate aproape exclusiv cu fonduri de la bugetul local ridică, din nou, semne de întrebare, în condițiile în care legea prevede ca fondurile să vină cu prioritate de la bugetul de stat – prin includerea construcțiilor în așa numitele „programe anuale”.

Doamna Primar General, aveți obligatia statutară și morală să cereți companiei din subordinea Primăriei – care deja are probleme cu legea, fiind declarata ca înființată ilegal – să își transparentizeze activitatea și să respecte bucureștenii. Altfel, întregul program riscă să fie blocat, iar în cazul unui cutremur de anvergură, care poate veni oricând, efectele tragice să fie agravate de întârzierea lucrărilor.

Ovidiu Alexandru Raețchi, deputat circumscripția electorală nr. 42 București, alături de un grup de cetățeni ai Bucureștiului. potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.