Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raețchi, solicitare către Andronescu: 'Susțineți o materie specială privind educația media'

Ovidiu Raetchi

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a transmis o scrisoare deschisă ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, în care a cerut acesteia să susțină introducerea unei noi discipline, educație media, în contextul în care fenomenul fake-news capătă amploare. Raețchi a depus un proiect de lege privind introducerea disciplinei “Educație și cultură media” în urmă cu câteva săptămâni. Deputatul PNL a punctat că inclusiv Liviu Dragnea a vehiculat o știre falsă privind căsătoria dintre oameni și animale:

“Stimată doamnă ministru,

Potrivit Raportului național al Comisiei Europene pentru România, un procent semnificativ - 69% dintre români - consideră că știrile false sunt un pericol pentru democrație. Fenomenul fake-news a fost desemnat oficial o amenințare pentru statele democratice din cadrul UE și NATO. Vorbim despre o vulnerabilitate pentru siguranță națională și ordinea publică a acestor state. Amintiți-vă că săptămânile trecute o știre falsă despre calitatea apei din București a paralizat capacitatea de comunicare a unor instituții importante. Vă amintesc, de asemenea, că șeful dvs., Liviu Dragnea, a dovedit că nu poate face diferența dintre o știre reală și una falsă, vehiculând cu nonșalantă un fake-news notoriu despre legalizarea căsătoriei dintre oameni și animale.

Doamna ministru,

Soluția pentru a contracara efectul nociv al știrilor false nu este cenzura - care poate fi folosită injust sau poate să intervină prea târziu - ci educația. O minimă cultură media va permite tinerilor (pentru Liviu Dragnea e prea târziu) să înțeleagă că o informație poate fi falsificată pentru a servi interese politice sau comerciale și că, din acest motiv, ea trebuie supusă unui proces de verificare. Copiii trebuie să deprindă obișnuința de a se raporta critic la fluxul informațional cu care sunt confruntați.

În acest scop, alături de parlamentari din toate grupurile parlamentare, am propus recent un proiect de lege pentru introducerea disciplinei “Educație și cultură media” la nivel gimnazial și liceal. Știut fiind faptul că Parlamentul intervine arareori în programa școală la un nivel atât de tehnic, vă rog să priviți acest proiect ca un semnal din partea Legislativului privind preocuparea pe care deputați și senatori din Comisiile pentru Apărare, Drepturile Omului, Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Politică Externă, Afaceri Europene ș.a. o arată acestei teme. Sunt de acord că multe aspecte pot fi dezbătute și revizuite la un astfel de proiect - dar acest lucru nu poate fi făcut fără o disponibilitate reală a ministerului pe care îl conduceți de a se implica în dezbatere. Vă solicit, doamna ministru, să nu refuzați demersul nostru doar pentru că este semnat de mulți parlamentari din Opoziție, ci să vă gândiți la riscurile la care sunt expuși copiii în lipsa unor informații elementare despre social media și comunicare.

Vă asigur, doamna Andronescu, că în următorii ani educația media va deveni o materie de bază în toate statele occidentale - pentru că trăim cu adevărat într-o societate a comunicării, aceasta nefiind doar un clișeu facil. Aveți șansa de a face din România un reper în cadrul acestui proces”, a spus Raețchi, potrivit unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.