Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat, despre un bombardament rus pe malul românesc al Dunării: `Riscul este foarte mic, dar nu poate fi exclus, trebuie să fim pregătiți`

Captura tv
Plauru

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre prin care se vor institui măsuri de protecție a populației în zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail bombardate de ruși, fiind menționate explicit localitățile românești Plauru și Ceatalchioi.

Raed Arafat a explicat la Digi24 că deși există „speranța că un impact care să ducă la victime să nu apară niciodată pe teritoriul României”, totuși văzând intensificarea bombardamentelor ruse la granița cu România „este normal să avem implementate măsuri preventive”, astfel încât populația să știe ce are de făcut în caz de pericol.

„În localitățile mici, unde avem foarte puțini oameni și nu au în casele lor nici beciuri unde să se adăpostească, Ministerul Apărării va construi adăposturi sau construcții de adăpost temporare, cu pereți de beton”, a zis Arafat.

„În localitățile apropiate de graniță, pompierii deja verifică unde avem subsoluri, unde avem deja adăposturi în blocuri și unde poate lumea să meargă. Dacă nu, se va face un set de recomandări pentru oameni, să se protejeze, să fie departe de geamuri, să fie în zona de centru a apartamentului, în timpul unui bombardament”, a adăugat șeful DSU.

Când se trimit mesajele RO-ALERT

„Mesajele care vor fi date prin Ro-Alert în zonele respective vor veni cu aceste recomandări, care se vor regăsi și pe alte mijloace de informare permanentă a populației. Populația va fi instruită în perioada următoare. (...) Mesajele date depind foarte mult de timpul de depistare. Trebuie să înțelegem că depistarea riscului pe care o face Ministerul Apărării poate să fie cu unul, doua, 10, 15 minute înainte. Nu e o depistare care de fiecare dată e mereu la fel. Nu se știe cu o oră înainte. Se poate ști cu un minut înainte sau cu cinci minute înainte. La momentul când se știe, se trimite mesaj”, a spus Raed Arafat.

„Nu vor fi mesaje care să inducă panică. Riscul este foarte mic și știm că riscul este foarte mic. Noi facem acest lucru preventiv, având în vedere cele întâmplate în ultima perioadă.  Nu este un risc zero, e un risc foarte mic ca una din aceste drone să eșueze și să producă pagube pe teritoriul României. Acest risc nu poate fi exclus, motiv pentru care noi trebuie să fim pregătiți și trebuie să înștiințăm populația și trebuie să luăm măsurile de protecție normale în astfel de situații. Dincolo de aceste mesaj, Ro-ALERT, va fi o instruire a populației din zonă să nu se panicheze”, a completat Arafat la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.