Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raed Arafat dă cărțile pe față: Ministerul Sănătății nu a încheiat protocoale cu clinici de arși din străinătate, așa că DSU este cel care caută locuri

Captura foto Antena 3
avion

După cazul muncitorului de 51 de ani care a suferit arsui grave prin electrocuţie, și care a murit luni la spitalul din Belgia la care fusese transferat cu întârziere, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) condus de Raed Arafat a prezentat filmul evenimentelor.

Citește și: Guvernul taie ajutorul de deces

  • Contextul: Pacientul care a murit în Belgia fusese transportat iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar, apoi, în data de 21 ianuarie, a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon" din Iaşi. În data de 28 ianuarie, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată "din motive tehnice, conform DSU, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naţionale, la Centre des Grands Brules - IMTR din cadrul Grand Hopital de Charleroi din Loverval, Belgia. Familia pacientului a acuzat autoritățile că au întârziat transferul în străinătate.

„Desfășurătorul” dat presei de DSU este însoțit de o scurtă trecere în revistă a atribuțiilor legale. Astfel, Ministerul Sănătății inițiază demersurile pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistență medicală bolnavilor cu arsuri, iar DSU realizează transferul pacientului către unități specializate din străinătate.

DSU punctează în acest context că ministerul nu și-a făcut treaba în cazul transferării marilor arși.

„Dat fiind faptul că până în acest moment Ministerul Sănătății nu a încheiat protocoale cu clinicile specializate de mari arși din străinătate, Departamentul pentru Situații de Urgență a continuat, ca și până acum să identifice locurile disponibile din clinicile din afara țării în vederea asigurării continuării îngrijirilor și tratamentelor care se impun categoriei vizate”, se arată în comunicat.

COMUNICAT INTEGRAL DSU:

„Date fiind mai multe informații care au apărut în spațiul public referitoare la transferul pacientul ars prin electrocuție, eveniment pricinuit în urma unui accident de muncă, pentru o corectă informare, prezentăm opiniei publice cronologia etapelor în realizarea transferului către unitatea sanitară din Belgia.

În primul rând, conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 2063 din 2 decembrie 2020, pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Ministerul Sănătății inițiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistență medicală bolnavilor cu arsuri.

În același timp, la nivelul unităților sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, se constituie comisii de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate, în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave. Comisia este formată din 3 membri și anume, medicul curant al pacientului, un medic în specialitatea anestezie și terapie intensivă și un medic în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, desemnați în prealabil prin decizie a directorului medical al unității sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave.

Comisia analizează dosarul medical al pacientului și, după caz, aprobă, motivând necesitatea, transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate, pe baza criteriilor de internare în centrul pentru arși și a criteriilor de internare în compartimentul de terapie intensivă al centrului pentru arși.

Aprobarea Comisiei pentru transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate se transmite Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea îndeplinirii atribuțiilor privind realizarea transferului pacientului către unități specializate din străinătate, specifice structurilor aflate în componența, coordonarea sau coordonarea operațională a acestuia.

Pentru realizarea transferului pacientului către unități specializate din străinătate, structurile specializate ale Ministerului Sănătății colaborează cu structurile din componența, coordonarea sau coordonarea operațională a Departamentului, potrivit modalităților stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență.

Dat fiind faptul că până în acest moment Ministerul Sănătății nu a încheiat protocoale cu clinicile specializate de mari arși din străinătate, Departamentul pentru Situații de Urgență a continuat, ca și până acum să identifice locurile disponibile din clinicile din afara țării în vederea asigurării continuării îngrijirilor și tratamentelor care se impun categoriei vizate.

În data de 21.01.2021, un pacient ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ca urmare a unui accident de muncă, a fost transferat cu un elicopter SMURD, în baza solicitării medicului curant, la secția ATI a Spitalului Sf. Spiridon din Iași, Centrul de mari arși, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impuneau acestuia.

Astfel, în data de 22.01.2021, la Departamentul pentru Situații de Urgență a ajuns primul raport al comisiei de la Spitalul Sf. Spiridon Iași, care în urma diagnosticului și a altor informații medicale, a fost solicitat transferul pacientului în străinătate.

Odată primită solicitarea de transfer a pacientului, personalul DSU din cadrul Serviciului de Monitorizare și Coordonare Urgențe Medicale, cu ajutorul atașaților ministerului afacerilor interne, trimit prima solicitare de găsire a unui loc la AKH Viena pentru pacientul care prezenta arsuri. La această primă convorbire cu această unitate spitalicească de tratare a marilor arși, AKH Viena, comunică telefonic că nu pot prelua alt pacient.

Dat fiind răspunsul negativ venit din partea medicilor austrieci, reprezentanții DSU solicită sprijin unității spitalicești din Graz pentru găsirea unui loc, dar din păcate răspunsul este negativ, motivând că nu au locuri disponibile.

Tot în decursul zilei de 22.01.2021, a fost solicitat ajutor pentru găsirea unui pat disponbil din cadrul unei unități spitalicești din Germania, respectiv din Berlin. Răspunsul a fost afirmativ, aceștia puteau prelua pacientul, având condiția ca plata tratamentului pe o perioadă de 30 de zile să fie efectuată în avans. După dovada efectuării plății, pacientul putea fi transferat. Facem precizarea că în urma Informării primite din partea clinicii, suma care trebuia plătită în avans era de 460.876 EUR.

Între timp, familia comunică Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU MS) faptul că se încearcă găsirea unui loc la o clinică din Belgia.

În data de 25.01.2021, la nivelul DSU a ajuns o informare din cadrul unei clinici din Belgia ( Charleroi) pe motivul că la acel moment exista loc disponibil pentru ca pacientul să poate fi preluat și să i se acorde tratamentele de specialitate. De asemenea, era condiționată inclusiv plata unui avans de 50.000 EUR .

La acel moment, reprezentantul DSU, medic specialist în medicină de urgență, a vorbit cu medicul curant din Iași pentru a vedea starea pacientului și totodată, pentru a cere numărul de telefon al aparținătorului pacientului, pentru a-l putea informa despre locul liber identificat în Belgia și totodată pentru a discuta despre plata avansului cerut de clinică. Soția pacientului confirmă faptul că știa de suma condiționată de clinică și nu știe dacă angajatorul va plăti respectivul avans. De asemenea, medicul din cadrul DSU îi relatează totodată soției pacientului ars faptul că poate să contacteze Departamentul pentru Situații de Urgență oricând după aflarea persoanei care va efectua plata, pentru ca mai apoi, DSU să deruleze măsurile specifice premergătoare unui transfer medical.

Totodată, medicul din cadrul DSU îi relatează soției pacientului ars faptul ca va lua legătura cu medicii belgieni pentru a vedea dacă pacientul poate fi primit DOAR pe baza Formularului S2, în acest caz, banii puteau fi compensați prin Casa de Asigurări de Sănătate. În urma adresei trimise, clinica a răspuns că trebuie plătit avansul înainte, pentru ca pacientul să poată fi transferat și implicit, internat în secția respectivă.

Date fiind noile informații dobândite, medicul din cadrul DSU, o informează, din nou, pe soția pacientului spunându-i de criteriile stabilite de clinică și de necesitatea plății avansului, pentru ca pacientul să fie transferat. Totodată, soția pacientului ars îi relatează medicului din cadrul DSU, faptul că angajatorul încercă să ia legătura cu DSU, dar nu putut vorbi cu nimeni, oficial.

Trecând peste acest aspect, profund neadevărat, s-a obținut consimțământul de la angajator că va plăti suma.

Imediat, tot în data de 25.01.2021, după consimțământul verbal de la anagajator că va suporta costurile, DSU a realizat documente premergătoare de transfer al pacientului, de la Iași către clinica din Belgia.

Deoarece plata s-a efectuat în data de 26.01.2021, în acea zi, cu o aeronava IGAv, Piper PA-42 Cheyenne III a fost derulată o misiune de transfer al unui copil aflat în stare gravă, de la Timișoara la Stuttgart.

În data de 27.01.2021, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nici aeronava IGAv nici cea aflată în dotarea MApN, nu au putut efectua misiunea de transfer.

În data de 28.01.2021, avionul care trebuia să efectueze misiunea, în timpul derulării acesteia, a apărut o problemă tehnică, și anume, depresurizarea cabinei, fapt ce a adus la anularea misiunii. Pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca.

Cu sprijinul MApN, în data de 29.01.2021, s-a efectuat transferul pacientului cu o echipă medicală a UPU SMURD FLOREASCA de la București către Belgia”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.