Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Raed Arafat pregătește populația pentru următoarea etapă: Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public

Inquam Photos / Octav Ganea
Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să intre într-o nouă logică: să nu mai iasă din casă fără să își acopere gura și nasul la ieșirea din casă, indiferent dacă există sau nu există vreun simptom de coronavirus. Arafat spune că cine nu găsește mască la farmacie poată să-și acopere gura și nasul cu „orice altă formă de material”. Cine își improvizează acasă o mască „nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati”, a indicat Arafat. Mesajul lui Arafat vine în contextul în care deja în Iași, Maramureș, Vaslui și Galați s-a impus cetățenilor obligativitatea acoperirii gurii și nasului când ies din casă.

Mesajul integral:

„Cand am vorbit la inceputul pandemiei despre purtarea mastii de persoanele din strada, idea generala pe plan mondial a fost ca acest lucru nu are rost si au existat explicatii pertinente de ce sa nu devina purtatul mastii o practica generala, aceasta fiind recomandata numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost si lipsa majora a mastilor si necesitatea in primul rand de a le asigura personalului medical.

Recent insa, luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate.

Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa.

Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata.

Masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv, purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii... puteti improviza!

Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati.

Nu uitati ca numain impreuna putem invinge acest virus!”.

Vezi si: Când ar putea fi epidemia declarată învinsă în România: simulare prezentată premierului Orban și ministrului Sănătății .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.