Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rafael Vinoly, proiectantul unor zgârie-nori emblematici, a murit la 78 de ani

The Guardian
Rafael Vinoly

Arhitectul uruguayan Rafael Vinoly, care locuia la New York şi a proiectat zgârie-nori contemporani emblematici precum turnul ''Walkie-Talkie'' din Londra, a decedat la vârsta de 78 de ani, a anunţat vineri familia acestuia, potrivit AFP.

''În numele familiei mele, a colegilor şi a numeroşilor noştri parteneri din lume, anunţ cu tristeţe că tatăl meu (...) a decedat în mod neaşteptat ieri (joi), 2 martie, la 78 de ani'', a declarat fiul lui, Roman, pe pagina de internet a societăţii pe care a fondat-o, cu sediul la New York.

Aclamat, iar câteodată contestat, arhitectul, născut la Montevideo în 1944, a lăsat în urma sa peste 600 de lucrări în lumea întreagă, hoteluri, săli de concert, stadioane sau aeroporturi, precum terminalul Guadalajara (Mexic) sau podul circular din laguna Garzon, în Uruguay.

Clubul de fotbal englez Manchester City, pentru care a proiectat centrul de antrenament ''City Football Academy'', i-a dedicat un omagiu pe Twitter.

Însă unele dintre proiectele sale au declanşat polemici.

Este cazul unui imobil rezidenţial de lux, cu o înălţime de 426 de metri şi cu 85 de etaje, situat în Manhattan, pe 432 Park Avenue, care a făcut obiectul unui proces intentat de rezidenţii săi milionari din cauza zgomotelor şi vibraţiilor din interiorul apartamentelor, informează Agerpres.

La Londra, clădirea zgârie-nori situată la 20 Fenchurch Street, supranumită ''The Walkie-Talkie'', ridicată în cartierul City, a stârnit controverse în 2013 după ce lumina soarelui reflectată pe faţada sa concavă din sticlă a deteriorat un Jaguar parcat la baza sa.

Rafael Vinoly ''a lăsat o moştenire bogată de proiecte unice şi atemporale, care s-au exprimat în edificii printre cele mai recognoscibile şi emblematice din lume'', a adăugat fiul lui, care a menţionat Tokyo International Forum sau Muzeul de artă din Cleveland.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.