DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rafila asigură populația: O să vedeţi că în farmacii vor fi cantităţi suficiente de antitermice și antiinflamatorii (video)

Facebook
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări sâmbătă, la B1TV, că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” şi de medicamente antiinflamatoare, şi de antitermice, şi de antivirale, potrivit News.ro.

„A fost o perioadă mai dificilă pentru că am avut o creştere neaşteptată a numărului de cazuri pentru această perioadă a anului. Ultima epidemie serioasă a fost în sezonul 2018-2019, atunci am avut nu mai puţin de 200 de decese în care era o legătură de cauzalitate directă produsă de infecţia cu virusul gripal, însă toate aceste episoade epidemice din România apăreau mai târziu, apăreau în luna februarie sau, cel mai devreme, în perioada sfârşitului lunii ianuarie. Între timp, datorită unor particularităţi ale circulaţiei virusurilor gripale, mai ales potenţate de pandemie, această perioadă a fost devansată. (...) Noi am avut trei săptămâni consecutive de creştere faţă de un maxim aşteptat pentru această perioadă dar numărul total de cazuri de viroze respiratorii înregistrate într-o săptămână este similar, sau, oricum apropiat faţă de ce se întâmpla în urmă cu patru ani, dar în luna februarie, deci e vorba de un decalaj”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila precizează că sincopele în aprovizionarea cu unele medicamente sunt cauzate de faptul că această perioadă în care s-au înregistrat creşteri ale numărului de îmbolnăviri a coincis cu perioada sărbătorilor de iarnă. Pe de altă parte, el explică faptul că din considerente economice au existat dificultăţi în procurarea materiei prime pentru unele medicamente, materie primă care provine din China şi din India, el subliniind că dă această explicaţie nu ca „scuză sau derobare de responsabilitate” din partea sa, ci pentru ca oamenii să ştie care este situaţia. .

În ceea ce priveşte medicamentul antiviral cunoscut sub denumirea comercială Tamiflu, ministrul spune că are informaţii conform cărora distribuitorul a primit o cantitate „foarte mare” de la producător pentru a o distribui în farmacii. Rafila mai spune că această penurie nu afectează doar România, ci şi alte ţări europene.

„Precizarea pe care eu am făcut-o şi asupra căreia insist şi nu este o invenţie a mea sau o restricţie faptul că antiviralele şi antibioticele se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală, asta e legea (...) Aşa e în toată Europa, deci nu e o situaţie particulară. Cred că şi noi trebuie să ne obişnuim că respectarea unor prevederi legale care nu sunt abuzive, ele sunt protective pentru populaţie, este un lucru absolut normal”, adaugă Alexandru Rafila.

Acesta dă asigurări că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” şi de antiinflamatorii, şi de antitermice, şi de antivirale.

„O să vedeţi că în farmacii vor fi cantităţi suficiente şi de antiinflamatorii, şi de antitermice, şi de antivirale. Peste 700.000 de comprimate, poate chiar mai mult, au plecat ieri sau alaltăieri către farmacii, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se aprovizioneze, să-şi facă provizii, trebuie să ia cantitatea de care are nevoie fiecare”, subliniază ministrul.

Alexandru Rafila a explicat că există medicamente cu ibuprofen şi paracetamol sub numeroase denumiri comerciale, rezultatele pentru pacient fiind aceleaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.