Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rafila, echipă cu Geoană în lupta împotriva cancerului la sân: 'Vom avea programe la nivel național pentru cancerul de col uterin'

alexandru rafila

Ministrul Rafila, prezent la evenimentul care a dat startul lunii roz, luna luptei împotriva cancerului la sân. Butonul iluminării în roz a clădirii alese pentru anul acesta, Casa Mița Biciclista, a fost apăsat de Simona Halep.

Cea de-a 23 ediţie a evenimentului de iluminare în roz a unei clădiri simbolice pentru a marca lupta împotriva cancerului la sân a avut loc anul acesta sub sloganul "Rozul renaşte de 23 de ani pentru sănătatea femeii". Simona Halep a fost invitata de onoare a evenimentului, fiind și cea care a apăsat butonul iluminării în roz. A fost prezent și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la un eveniment tot mai amplu an de an, organizat de Fundația Renașterea cu susținerea Fundației Superbet.

“Vom avea programe la nivel național pentru cancerul de col uterin, vom avea programe naționale pentru screeningul cancerului de sân. Toate femeile din România sau marea lor majoritate trebuie să beneficieze și să poată face screening atât pentru cancerul de sân, cât și de col”, a ținut să spună Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Mihaela Geoană, fondatoarea și președinta Fundaţiei Renaşterea a explicat alegerea Casei Mița Biciclista pentru evenimentul de anul acesta - “este o casă construită în 1908, care a renăscut în urmă cu mai puțin de un an. Aceasta deschide seria imobilelor iluminate în roz în semn de susținere a cauzei noastre, este vorba de clădiri din București și primăria Pașcani.”

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a amintit că, în fiecare an, la 1 octombrie, peste 70 de ţări de pe întreg globul sărbătoresc Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de sân, adăugând că în toţi aceşti ani Fundaţia Renaşterea a devenit, alături de parteneri din presă, o "portavoce" a mesajului transmis tuturor femeilor şi nu numai: "Prevenţia salvează vieţi".

Și tenismena Simona Halep, invitată de onoare la ediția din acest an, a ținut și sublinieze importanța prevenției. “Le rog pe femei să meargă anual la controale. Sănătatea e cea mai importantă, știu foarte bine”, a spus sportiva, aplaudată de pacienţii şi supravieţuitoare ale acestei boli despre care vorbim în această seară.

Context

Din 2001, de când România s-a alăturat Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, în fiecare an, la 1 octombrie, clădiri reprezentative din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării capătă această culoare pe durata lunii octombrie. Organizatorii își propun să atragă atenţia femeilor asupra importanţei controalelor periodice şi asupra unui stil de viaţă sănătos în prevenirea acestui tip de cancer.

“Cancerul de sân reprezintă o provocare globală pentru sănătate, afectând milioane de vieți în fiecare an. În România, la fel ca în multe alte țări, impactul acestei boli este semnificativ. Detectarea precoce și conștientizarea sunt vitale pentru salvarea vieților, iar inițiativele precum cea a Fundației Renașterea, care promovează aceste aspecte, sunt vitale”, a punctat și Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet, care de patru ani încoace este partenerul principal al Fundației Renașterea în această inițiativă.

Potrivit celor mai recente studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar aproape 9.700 de femei la nivel național, iar numărul deceselor ajunge la 3.209. Peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). În cazul cancerului de col uterin, peste 1.800 de femei mor an de an în România și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste patru ori mai mare.

Cifrele pot fi ameliorate cu până la 80% prin programe de screening, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.