Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răgaz pentru fondatorului WikiLeaks Julian Assange - Audierile în dosarul său de extrădare către SUA vor fi reluate în septembrie

Julian Assange

Audierile în cadrul procesului de extrădare în SUA a fondatorului WikiLeaks Julian Assange vor fi reluate în septembrie, după ce au fost iniţial amânate pentru luna în curs, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat luni un tribunal londonez, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Tribunalul Westminster a stabilit luni că septembrie este cel mai convenabil moment pentru reluarea audierilor, deşi nu a fost decisă deocamdată o dată exactă, a menţionat un purtător de cuvânt.

Anunţul vine după ce săptămâna trecută judecătoarea Vanessa Baraitser a spus că procesul nu va putea reîncepe în mai, din cauza restricţiilor privind adunările impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Assange nu a putut participa prin medialink la şedinţa de luni întrucât avocaţii săi au afirmat că nu este într-o stare de sănătate suficient de bună.

Săptămâna trecută, partenera lui Assange, avocata Stella Morris, a afirmat că viaţa acestuia este în mare pericol din cauza epidemiei de COVID-19 la închisoarea Belmarsh din Londra, unde se află în prezent.

Vizat de o cerere de extrădare din partea justiţiei americane pentru că a publicat informaţii clasificate, fondatorul WikiLeaks (48 de ani) a declarat la o audiere preliminară că va refuza "să se supună unei extrădări pentru o muncă de jurnalism care a primit numeroase recompense şi a protejat mulţi oameni". El riscă până la 175 de ani de închisoare în SUA.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii săi spun că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei.

Citeşte şi: Comisia Europeană, în lupta cu COVID-19: începe maratonul mondial al donatorilor! Scopul este de a strânge 7,5 miliarde de euro

SUA îl acuză în special că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan. Printre aceste documente se află şi un video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde este acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani, după mai multe răsturnări de situaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.