Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raluca Turcan pune tunurile pe Dacian Cioloș: 'Putem spune că a fost un proiect eşuat'

guvern ciolos

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat, joi, că problema achiziţiei de către statul român a lucrării lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului" va fi evaluată de către actualul Executiv.

"Vom evalua, vom evalua, pentru că efortul financiar este unul considerabil şi, în acelaşi timp, deschiderea pentru atragerea unui astfel de obiect de patrimoniu este una foarte mare. Vom vedea ce reuşim să facem. În momentul de faţă, din nefericire, putem spune că a fost un proiect eşuat", a declarat Turcan, la preluarea mandatului de ministru al Culturii de către Bogdan Gheorghiu.

Citește și: Solicitare către instanță! Gigi Becali vrea să i se șteargă condamnarea la închisoare din cazier!

Vicepremierul s-a întrebat însă dacă a existat răspundere pentru eşecul proiectului: "Întrebarea este 'A răspuns cineva pentru eşecul acestui proiect?'".

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a adăugat că problema este, "mai degrabă, de natură juridică".

Citește și: Schimbă liniile! După ce și-a instalat ‘Guvernul meu’, Klaus Iohannis îl ‘elimină’ pe dușmanul lui Liviu Dragnea

"Sigur că această problemă este una extrem de complexă, pentru că nişte bani au plecat deja... Proiectul, din păcate, a eşuat, n-a fost dus până la capăt şi cred că e o problemă, mai degrabă, de natură juridică, cum va fi soluţionată, pentru că există acest blocaj", a spus Gheorghiu.

El a menţionat că bugetul pentru investiţii al Ministerului Culturii este "zero".

Citește și: Vești importante! Ce se întâmplă cu veniturile acestor români

"Bugetul ministerului pentru investiţii este zero. (...) Noi ne pregăteam să tăiem la rectificarea bugetară bani pentru direcţiile judeţene de cultură, pentru că nu erau bani de salarii, între timp a apărut un amănunt nou s-au întors nişte bani de la Institutul Naţional de Patrimoniu şi cu acei bani vom acoperi acea gaură financiară pentru salariile directorilor din teritoriu. Când ai astfel de probleme este foarte greu să te gândeşti atât de departe", a adăugat Bogdan Gheorghiu.

Fostul ministru al Culturii, Valer-Daniel Breaz, afirma că preţul 'Cuminţeniei Pământului' ar fi mult mai mare decât 11 milioane de euro, cât a fost vehiculat până în prezent, precizând că îi aşteaptă pe cei care deţin în momentul de faţă această operă de artă să facă o ofertă scrisă ministerului.

Citește și: Noul ministru al Muncii, anunț devastator pentru milioane de oameni: ‘Sunt îngrijorată’

"Pot să vă asigur că nu este 11 milioane de euro preţul real. Este mult mai mare, dar a fost doar o exprimare verbală a proprietarilor. Aştept oferta scrisă. Şi atunci pot să prezint: ăsta este preţul, ce decidem", declara Breaz.

Campania de subscripţie naţională pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului", lansată în mai 2016, de Guvernul Dacian Cioloş, în urma căreia trebuiau să se strângă suma de şase milioane de euro nu s-a finalizat. S-a reuşit strângerea a doar peste un milion de euro. Suma negociată cu proprietarii lucrării, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro trebuiau daţi de statul român, iar 6 milioane strânşi prin colecta publică. Tranzacţia nemaiavând loc, statul a hotărât să restituie sumele donatorilor, termenul pentru această operaţiune fiind prelungit până pe 31 decembrie 2019.

Citește și: Guvernul Orban reintroduce o taxă scoasă de PSD! Lovitură pentru români .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.