Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rămas cu visteria goală, Florin Cîțu RÂVNEȘTE la banii europeni: Planul european de recuperare economică trebuie pus în aplicare fără condiționalități inutile

Captura TV
florin citu

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a susținut marți, la reuniunea ECOFIN, poziția României ca viitorul fond de recuperare sã fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 și sã se concentreze pe marile prioritãți, inclusiv pe investiții, se arată într-un comunicat de presă, transmis marți, anunță MEDIAFAX.

„Ne dorim implementarea rapidã și flexibilã a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgențã (SURE), care sã le permitã statelor membre care au nevoie de finanțare sã utilizeze pe deplin aceastã oportunitate”, a precizat Florin Cîțu.

Citește și: ‘Fata cu sparanghelul’, bani pentru PSD? Suma pe care ar fi băgat-o în campania social-democraților

Acest instrument presupune o asistențã financiarã de pânã la 100 de miliarde de euro, sub formã de împrumuturi și se adreseazã tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilitãții (25 mld. euro), care se vor constitui ca datorie publicã guvernamentalã garantatã și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile ar urma sã fie de aproximativ 393 mil. euro.

În ceea ce privește un posibil fond de recuperare economicã la nivelul UE, ministrul Finanțelor a arãtat încã o datã cã aceastã crizã fãrã precedent necesitã un rãspuns puternic și coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergențã și condiții de concurențã echitabile.

Citește și: Rareș Bogdan, ieșire devastatoare: ‘Prin noi înșine. Avem forță de muncă mai ieftină. Cetățenii au aici un rol important’

„Considerãm oportun ca fondul de recuperare sã fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui sã includã mai multe flexibilitãți și o anvelopã financiarã mãritã. Criteriile de alocare ar trebui sã se bazeze pe principiul coeziunii”, a mai spus Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a transmis omologilor din UE cã România se așteaptã la o abordare unitarã în ceea ce privește instrumentele care se adreseazã atât statelor euro, cât și celor non-euro.

„Planul de recuperare economicã trebuie pus în aplicare rapid, fãrã birocrație și condiționalitãți inutile, sã se axeze pe marile prioritãți, pe investiții, pe necesitãțile statelor membre mai puțin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important sã punem accentul pe granturi”, a conchis ministrul Finanțelor.

Citește și: Pe linie de partid: de la frizerie, la conducerea Fondurilor Europene! Numire controversată a lui Ludovic Orban

Ministrul Finanțelor a participat marți, prin videoconferințã, la reuniunea informalã a Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), în care s-au schimbat opinii pe marginea mãsurilor adoptate la nivelul UE în contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.

Comunicarea Comisiei privind planul de acțiune în domeniul spãlãrii banilor și combaterea finanțãrii terorismului, precum și rezultatele procedurii scrise pentru adoptarea concluziilor privind rapoartele de țarã, publicate de Comisia Europeanã în 26 februarie 2020, au completat agenda reuniunii informale a Ecofin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.