Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ramona Ioana Bruynseels trage semnalul de alarmă privind pericolul bullying-ului în Româniaa (scrisoare deschisă)

Facebook
Ramona Ioana Bruynseels

Președintele Restart România, Ramona Ioana Bruynseels, s-a declarat extrem de îngrijorată de evenimentele de la Târgu Jiu acolo unde patru fete au bătut o a cincea fată, fapta fiind filmată și postată pe internet. Ea susține că trebuie să se treacă de urgență la acțiune și prezintă pericolul bullying-ului în școli, dar și în afara școlilor ca fiind o problemă gravă cu care se confruntă România - totul într-o scrisoare deschisă transmisă Parlamentului și responsabililor guvernamentali și factorilor de decizie din Poliția Română.

Scrisoare deschisă

”Către Parlamentul României,

Guvernul României,

Ministerul Afacerilor Interne,

Inspectoratul General al Poliției Române și

Ministerul Educației Naționale,

Partidul RE:START ROMÂNIA vă aduce în atenție problema bullying-ului în școli, dar și în afara școlilor, în urma evenimentului violent petrecut recent, la Târgu Jiu, care a devenit viral pe internet. O minoră a fost bătută cu bestialitate de alte patru fete, în timp ce altcineva, probabil un tânăr, filmează toată scena. Acest videoeste viral pe rețelele de socializare. Victima este pusă să stea în genunchi, iar celelalte fete o scuipă, o pălmuiesc, o trag de păr, o lovesc cu picioarele și  pumnii  folosind un limbaj  licențios.

Cel care filmează își exprimă la un moment  dat  uimirea că fata nu plânge, în ciuda loviturilor primite. Scena se petrece afară, într-un loc probabil mai ferit, cu multă vegetație. Din informațiile apărute în presă, reiese că victima are 13 ani și este din Târgu Jiu. Nu este un caz singular, în urmă cu câțiva ani un film similar circula pe internet, același tipar cu scene de umilire și agresiune fizică și verbală între adolescente.

Violența între minori, în scoli și în afara instituțiilor de învățământ, este o practică din ce în ce mai frecventăîn România. La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizației Mondiale a Sănătății, cu 17% dintre copiii de 11ani care au recunoscut căau agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.

Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (2014-2015) vorbesc despre aproape 19 miide cazuri de violență la nivel național. Considerăm că este responsabilitatea autorităților pe care le reprezentați să adopte măsurile necesare pentru evitarea unor astfel de situații de risc, evitarea unor nenorociri și pentru protejarea copiilor.

În acest sens, vărugăm să luați urgent măsurile care se impun. Propunerile RE:START  ROMÂNIA sunt: Potrivit art. 94 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sunt interzise cinci forme de abuz asupra copilului: fizic, emotional, psihologic, sexual, economic.

Legea însă nu are sancțiuni specificeși trebuie completată cu menționarea pedepselor aplicate în funcție de gravitatea faptelor. Totodată, solicităm prevederea în lege:

•Cuantumul  amenziloraplicate părinților aicăror copii comit acte de violență, amenințări cu bătaiași umilire repetată;

•Aplicarea unor corecții copiilor care comit acte de violență dusă la extremă, prin restrângerea unor drepturi (pe perioadă determinată);

•Consilierea psihologică obligatorie a copiilor care comit acte de violență;

•Consilierea psihologică a victimelor agresiunilor.

Foarte  importantă este  desfășurarea  unor  campanii  în școli, pentru  oprirea bullying-ului, care să aibă ca principal obiectiv:

1.Conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul le are asupra dezvoltării emoționale a copiilor;

2.Conștientizarea  nevoii  de  intervenție  integrată  școală-familie-copil,  în vederea creării unui climat pozitiv în școală, condiție necesară gestionării comportamentelor de bullying;

3.Informarea  copiilor  cu  privire  la  rolul  lor  fundamental  în  apărarea victimelor bullying-ului și în raportarea situațiilor de bullying;

4.Promovarea  unor  metode  pozitive  și  eficiente  de  educare  socio-emoțională a copiilor, victime ori agresori, atât pentru cadrele didactice cât și pentru părinți.

Așteptăm cu interes un răspuns din partea IGPRcu  privire  la  modul  în  care soluționează cazul de agresiune, de la TârguJiu, prezentat mai sus. Totodată,  așteptăm  cu  interes  răspunsul dumneavoastră  cu  privire  la implementarea măsurilor legislative și acțiunilor de conștientizare ce se impun pentru protejarea minorilor și reducerea fenomenului de bullying la nivelul României.

Cu considerație,

Ramona Ioana Bruynseels, Președinte Partidul RE:START ROMÂNIA”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.