Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport al Comisie Europene: Este necesară consolidarea productivității

comisia europeană

Comisia Europeană a publicat vineri, 26 februarie, Raportul de țară pentru România. Deși documentul nu reprezintă o poziție oficială, el este folosit de serviciile interne ale Comisiei în analize ulterioare. Raportul insistă asupra nevoii de evita supraîncălzirea economiei și de a consolida creșterea productivității și a competitivității.

Documentul recunoaște creșterea economică record a României în 2015 și prognozează o creștere ridicată și în 2016 și 2017. Autorii remarcă faptul că creșterea economică a încetat să se bazeze pe exporturi și este susținută în momentul de față de cererea internă.

De asemenea, este remarcată respectarea MTO-ului (obiectivul pe termen mediu) și în 2015. În sfârșit, investițiile publice și private au avut o evoluție pozitivă, însă este de așteptat ca investițiile publice să scadă în perioada următoare pe fondul unei absorbții mai lente a fondurilor europene.

pib real si potentialCererea internă care susține creșterea economică a fost stimulată prin Codul Fiscal și creșteri de salarii. Autorii raportului se tem că aceste măsuri ar putea duce la supraîncălzirea economiei și, odată ce stimulentele își încetează efectul, și PIB-ul ar putea fi afectat. Este necesar, arată raportul, un efort de creștere a productivității

„Politicile bugetare expansioniste prociclice adoptate în acest stadiu al ciclului economic, astfel cum au fost puse în aplicare cu modificările aduse Codului fiscal, ar putea iniția acumularea unei cereri excesive și a unor riscuri de supraîncălzire a economiei dacă nu sunt însoțite de măsuri corespunzătoare care vizează oferta pentru consolidarea productivității și a competitivității.”

f muncaȘomajul se află în scădere și ocuparea forței de muncă în creștere, observă raportul, însă România continuă să se afle mult sub obiectivele asumate.

La nivel european, raportul de țară face parte dintr-o analiză mai largă care recomandă statelor UE trei priorități pentru politica economică și socială a UE în 2016: relansarea investițiilor, continuarea reformelor structurale menite să modernizeze economiile statelor membre și adoptarea unor politici bugetare responsabile.

Puteți citi raportul integral aici. Pentru a vedea graficele la rezoluție integrală, dați click pe imagini,

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.