Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport Amnesty International - Puterile lumii au creat teren fertil pentru conflicte

saymawaleh.com
amnesty international

Comunitatea internaţională a stat şi a privit anul trecut cum "se dezvoltă noi conflicte şi conflicte nerezolvate se adâncesc", constată organizaţia Amnesty International în raportul său anual care documentează situaţia drepturilor omului în 154 de ţări, transmite marţi dpa.

"În Afganistan, Burkina Faso, Etiopia, Israel/Palestina, Libia, Myanmar şi Yemen, pentru a numi doar o parte din ele, conflictele au provocat încălcări ale drepturilor internaţionale ale omului şi ale dreptului umanitar, pe scară largă", se arată în raport.

Abuzuri grave împotriva drepturilor omului s-au petrecut fără a fi sancţionate de puterile lumii, subliniază Amnesty.

"În mult prea puţine cazuri s-a întâmplat să vină răspunsul internaţional necesar, în mult prea puţine cazuri s-a făcut dreptate. Dimpotrivă, conflictele s-au extins", scrie Amnesty.

Organizaţia critică dur ţările occidentale pentru răspunsul dat pandemiei de coronavirus în afara propriilor graniţe, acuzându-le că au fraternizat cu marii producători de vaccinuri şi au exacerbat astfel inegalitatea dintre ţările bogate şi cele sărace.

"Ţări cu venituri mari au acumulat milioane de doze peste cât ar fi putut folosi, unele suficiente cât să-şi vaccineze întreaga populaţie de trei până la cinci ori", notează AI, deplângând o situaţie "din păcate simptomatică pentru o lume lipsită de busolă morală, care nu mai ştie încotro merge".

Amnesty critică de asemenea unele ţări bogate, "cum sunt statele membre ale UE, Norvegia, Elveţia şi Marea Britanie", pentru opoziţia lor faţă de o suspendare temporară a patentelor pentru vaccinurile anticoronavirus.

"Între timp, companiile farmaceutice, susţinute de guverne puternice, au prioritizat din greu livrarea de vaccinuri în ţările cu venituri mari", consemnează organizaţia pentru drepturile omului.

Amnesty International ia în vizor şi companiile de social media, susţinând că acestea au asigurat un teren fertil pentru dezinformare de toate tipurile legată de COVID-19.

Raportul denunţă de asemenea situaţia muncitorilor străini din Qatar, care găzduieşte Campionatul mondial de fotbal 2022, precum şi restricţiile din ce în ce mai mari impuse libertăţii de exprimare în numeroase ţări.

Societatea civilă independentă este supusă restricţiilor şi hărţuită în fiecare al doilea stat de pe glob, a mai constatat AI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.