Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RAPORT Bătălia celor grei - SUA, China și Rusia - se dă pentru inteligența artificială și roboți războinici: 'Va schimba fundamental războiul'

Inteligenta artificiala, robot, soldat

Comisia specială a Congresului SUA, Future of Defense Task Force (FDTF), a întocmit un raport de 87 de pagini în care a subliniat direcțiile promițătoare ale dezvoltării militare a țării pentru următoarele decenii. Sunt trasate direcții în privința dezvoltării inteligenței artificiale, pentru îmbunătățirea armelor cibernetice și pentru apărarea împotriva amenințărilor biologice, relatează RIA Novosti.

FDTF a fost formată în luna octombrie anul trecut pentru a dezvolta o strategie în confruntarea cu Rusia și China. Congresmenii numesc direct Moscova și Beijingul o amenințare existențială pentru Statele Unite și dau recomandări Pentagonului cu privire la modul de neutralizare a acestora.

În continuare vă vom prezenta principalele informații apărute în document.

Viitorul aparține roboților

Potrivit analiștilor din Congres, progresele în dezvoltarea inteligenței artificiale, a computerelor cuantice, a sistemelor spațiale, a armelor cibernetice, a biotehnologiei și a războiului electronic vor duce foarte curând la faptul că metodele tradiționale de război vor deveni în cele din urmă un lucru din trecut.

Conflictele armate vor începe nu cu bombardamente aeriene, aterizări pe coastă și ofensive pe scară largă pe uscat, ci cu atacuri vizate de hackeri asupra infrastructurii critice, rețelelor electrice, sistemelor financiare și de sănătate ale inamicului. Și bătăliile se vor desfășura în spațiu și în spațiul cibernetic. Succesul pe aceste fronturi poate paraliza un stat atacat.

Comisia specială a Congresului este încrezătoare că astfel de metode sunt destul de mult în puterea oponenților Statelor Unite, care, în loc să concureze cu puternicul aparat american de apărare, vor încerca să-l neutralizeze cu câteva atacuri țintite și nu foarte costisitoare. Reprezentanții congresului consideră că sunt necesare investiții la scară largă în știință pentru a proteja împotriva noilor amenințări. În special, aceștia propun să cheltuiască cel puțin 3,4 la sută din bugetul militar pentru tehnologii avansate și să oblige fiecare tip de forță armată să nu economisească resurse pentru integrarea lor în trupe.

Congresul solicită acordarea unei atenții speciale dezvoltării inteligenței artificiale (AI).

„Acest lucru va afecta literalmente fiecare aspect al societății", spune raportul.

„Introducerea AI în trupe și sistemul de securitate națională va schimba fundamental modul în care se desfășoară războiul. Un stat care câștigă cursa pentru crearea AI va avea un avantaj militar și economic incontestabil. Computerele sunt deja extrem de superioare oamenilor în procesarea informațiilor și luarea deciziilor. Armata folosește AI pentru a crea platforme de luptă autonome care, fără intervenția umană, pot căuta și distruge în mod independent țintele inamice. Această armă este deosebit de eficientă în tactici, atunci când mulți roboți mici atacă un scop."

Amenințare biologică

Raportul menționează că AI poate fi folosit și pentru recunoaștere, monitorizarea rețelelor inamice, planificarea operațiunilor de luptă și multe altele. Mai mult la nivel global, inteligența artificială cu drepturi depline va contribui foarte mult la piețele comerciale, de transport, sănătate, educație și financiare. Congresmanii concluzionează: țara care a creat mai întâi inteligența artificială va câștiga de fapt puterea asupra lumii. Și propun să asigure o integrare profundă a IA în toate tipurile de echipamente militare promițătoare achiziționate de Pentagon.

Documentul subliniază, de asemenea, importanța biotehnologiei și a protecției împotriva amenințărilor conexe. Potrivit congresmenilor, astăzi China este lider în acest domeniu. În afacerile militare, biotehnologia poate fi utilizată, în special, pentru a spori eficacitatea în luptă a personalului militar. Progresele în biologia sintetică vor duce la crearea de coduri genetice care nu există în natură, dar care pot deveni o armă formidabilă și eficientă. Vorbim despre viruși militari ai unei noi generații de acțiuni selective - de exemplu, infectând doar reprezentanții unui anumit grup etnic. Sau o recoltă de dăunători care devastează câmpurile și provoacă foamea în tabăra inamicului.

Experții comisiei au reamintit că țara lor este în fruntea numărului de persoane infectate cu coronavirus. Aceasta înseamnă că sistemul de sănătate și securitatea națională în ansamblu rămân extrem de vulnerabile. Cu toate acestea, Statele Unite în sine nu sunt contrare experimentării cu arme invizibile.

Hackeri și hipersunete

Operațiunile cibernetice și războiul electronic au fost, de asemenea, evidențiate în raport. În lumea viitorului, hackerii bine pregătiți vor face mai mult pentru succesul unei operațiuni de luptă decât unitățile militare. Acțiunile din spațiul cibernetic pot fi folosite pentru a exercita influență politică sau economică, spionaj, atacuri asupra elementelor cheie ale infrastructurii.

Reprezentanții Congresului recomandă nu numai dezvoltarea capacităților ofensive ale Statelor Unite în acest domeniu, ci și pregătirea pentru apărare, deoarece computerizarea și integrarea armelor americane în rețea îi fac vulnerabili la hackeri. Autorii raportului insistă, de asemenea, asupra necesității de a dezvolta noi metode de protecție împotriva sistemelor moderne de război electronic. În special, ei propun să creeze o alternativă la sistemul de poziționare globală prin satelit GPS, care se tem de interferențe.

Spațiul este în mod constant discutat în raport. Autorii susțin că Rusia și China și-au sporit semnificativ capacitățile pe orbita terestră joasă în ultimii ani. Experții sunt încrezători că Moscova și Beijing dezvoltă rachete antisatelite de la sol capabile să subțieze serios grupul spațial american și subliniază importanța dezvoltării propriilor platforme militare orbitale.

În cele din urmă, autorii raportului îndeamnă Washingtonul să accelereze programul național de creare a armelor hipersonice, invocând faptul că Rusia și China au deja astfel de arme. Vorbitorii se tem că, fără astfel de sisteme de grevă, Statele Unite nu vor fi în măsură să implementeze pe deplin strategia Prompt Global Strike.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.