Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport de la Federația Internațională a Jurnaliștilor: tot mai mulți gazetari au fost închiși în 2021 pentru dezvăluiri despre pandemie

nonguvernamental.org
news stiri presa jurnalism jurnalisti

Anul trecut, martirologia jurnaliştilor ucişi în exerciţiul datoriei în întreaga lume este mai scurtă decât în ​​majoritatea ultimelor trei decenii, dar presiunea asupra presei a doborât noi recorduri, a remarcat miecuri Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ).

Cel de-al 31-lea raport anual al FIJ detaliază moartea a 47 de jurnalişti în atacuri ţintite, bombardamente şi împuşcături, precum şi două crime accidentale. În 2021, au fost cu 18 crime mai puține decât în ​​2020.

„În ciuda acestui declin, 2021 a înregistrat o creștere semnificativă a amenințărilor la adresa jurnaliștilor și a libertății presei”, se arată în raport. „FIJ a înregistrat un număr record de detenții de jurnaliști, cu 365 de persoane condamnate pentru reportaje, o creștere semnificativă față de anul precedent (235). Aceste atacuri la adresa libertății presei au avut un efect de blocaj asupra presei.”

De obicei, relatează IFJ, jurnaliştii sunt arestaţi şi acuzaţi de contravenţii pur şi simplu pentru că au acoperit mişcări de protest sau au încercat să raporteze detalii de interes public despre criza coronavirusului.

„În 2021, am găsit, de asemenea, o amenințare la adresa libertății presei sub forma scandalului Pegasus , programul spion pentru telefonul mobil care a fost folosit pentru a ataca jurnaliştii”, notează IFJ. „Confidenţialitatea surselor și confidenţialitatea comunicărilor private ale jurnaliştilor nu mai pot fi luate de la sine înțelese.”

„În ultimul an, cel puțin șapte femei jurnaliste au fost ucise în timp ce lucrau în întreaga lume. Afganistan este țara care a plătit cel mai mare preț”, afirmă IFJ, condamnând, de asemenea, hărțuirea online a femeilor jurnaliste din întreaga lume, îndemnând Guvernele să ia măsuri pentru eradicarea acestui fenomen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.