Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport DEVASTATOR al Curții de Conturi: carne de TUN pentru procurorii DNA/DOCUMENT

Un raport al Curții de Conturi care a efectuat verificări în perioada 2013-2014 la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) arată cum s-a devalizat sistematic mineritul din Valea Jiului. În timp ce minerii mor cu zile minele din Valea Jiului din cauza echipamentelor depășite, iar minele se închid pe capele, raportul Curții de Conturi ne arată că cei din conducerea CEH devalizau bugetul companiei în mod constant. În mod normal, în urma acestui raport al Curții de Conturi întreaga conducere CEH ar trebui să devină carne de tun pentru DNA, chiar dacă unii dintre cei menționați în raport nu se mai află acum pe acele funcții și au avansat chiar spre funcții de secretari de stat în actualul Guvern condus de Mihai Tudose.

CONSULTAȚI AICI ÎNTREG RAPORTUL CURȚII DE CONTURI

Prezentul raport este pentru perioada 2013-2014, dar și în alte rapoarte ale Curții de Conturi din ani anteriori sau posteriori acestei acțiuni de verificare s-au constatat la fel de multe nereguli și la fel de mulți bani delapidați.

Una dintre primele probleme identificate de inspectorii Curții de Conturi o constituie terenurile expropriate și netrecute în evidențele contabile ale CEH fapt care a adus un prejudiciu de 98.000 de lei. Problema este una mai complexă și mai degrabă de natură istorică. Toată Valea Jiului a reprezentat cândva proprietate privată a momârlanilor, adică oamenii care locuiau în zonă de sute de ani. Terenurile confiscate de regimul comunist au fost revendicate de rudele vechilor proprietari, dar a apărut veșnica problemă cu actele de proprietate. Această situație a fost speculată de către cei de la CEH, care au produs o harabură totală, ceea ce a și generat pagubele la bugetul companiei.

content-image

Tot la capitolul ”afaceri cu terenuri” înregistrăm și suprafețele pe care erau construite utilajele necesare mineritului. Aici paguba este una colosală și de ridică la 9.607.072, adică aproximativ 2 milioane de euro.

content-image

content-image

Afacerea Motorina

Cea mai mare afacere a celor din conducerea CEH era ”pierderea” de motorină. Inspectorii Curții de Conturi au observat că aceleași locomotive aveau consum diferit de motorină, deși efectuau același traseu. Un fapt banal, nu? Banal, însă prin această metodă s-au ”pierdut” într-un singur an peste 20.000 de tone de motorină și s-au înregistrat pagube de sute de mii se euro.

content-image

content-image

Afacerea certificatelor verzi

Fără a explica întregul traseu complicat al banilor vă spunem direct prejudiciul adus companiei: 4.596.625 de dolari. O sumă uriașă, delapidată doar prin nedeclarararea valorii energetice reale a cărbunelui și prin diverse combinații mai mult decât suspecte.

content-image

Pentru cine se întreabă cum s-a ajuns ca România să pună lacătul pe unul dintre cele mai mari bazine miniere din Europa (înainte de 1990, mina Lupeni era a doua mină de cărbune din Europa), iată o dovadă a ceea ce s-a întâmplat doar acum, recent, în 2013-2014. Acest furt, această situație persistă de ani și ani de zile, este cunoscută de toți oamenii din zonă, care însă asistă neputincioși la închiderea minelor, pierderea locurilor de muncă. Datorită acestei situații descrise în acest material, Valea Jiului, cândva una dintre cele mai prospere zone economice din România, a ajuns astăzi să fie numită Valea Plângerii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.