Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport DEVASTATOR al Curţii de Conturi. România, pe ULTIMUL loc în UE la investiţii în sănătate

sanatate2

Sistemul sanitar din România, la pământ! Asta se arată într-un raport al Curţii de Conturi care a analizat recent modul în care Ministerul Sănătăţii a făcut investiţii în unităţile sanitare.

Potrivit raportului citat de ziarul Gândul, în perioada 2011-2015, ţara noastră s-a situat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cheltuielile pentru sănătate. Situaţia nu este însă mai roz nici când ne uităm la clasamentul mondial al investiţiilor în sistemul sanitar. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, suntem depăşiţi de ţări precum Surinam, Cambodgia, Belarus sau Albania.

Din raportul Curţii de Conturi rezultă că în perioada 2011-2015, Ministerul Sănătăţii a alocat prin transferul de fonduri din bugetul de stat precum şi din venituri proprii pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, respectiv pentru achiziţia de aparatură medicală, consolidări/modernizări şi pentru reparaţii capitale, aproximativ 5.071 mii lei pentru fiecare din cele 375 spitale publice existente. Raportat la numărul de locuitori publicat de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada 2011-2015, a rezultat faptul că Ministerul Sănătăţii a alocat în medie pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, aproximativ 95 lei/locuitor.

Potrivit statisticilor europene, România a ajuns astfel să fie pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, cu date care arată că ţara noastră a cheltuit pentru sănătate echivalentul a 5,5% - 5,6% din PIB.

Citeşte şi: Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul 'Malaxa'. Fostul manager al spitalului SCAPĂ de puşcărie

De asemenea, potrivit datelor publicate de OMS, cu 5,6% din PIB în anul 2014, România continua să se plaseze printre ultimele locuri în clasamentul lumii la capitolul cheltuieli cu sănătatea fiind devansată de ţări precum Suriname, Cambodgia, Belarus sau Albania.

Datele existente la nivelul UE arată că România se situează pe penultimul loc din Uniune în ceea ce priveşte disponibilitatea tehnologiei de imagistică medicală în spitale. Lipsa aparaturii medicale corespunzătoare conduce la creşterea riscului de deces în cazul pacienţilor al căror tratament este direct dependent de analizele respective.

"Deşi România a ratificat încă din anul 2014 un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 250 milioane de euro strict pentru programul oncologic şi pentru radioterapie, Ministerul Sănătăţii nu a utilizat fonduri din acest împrumut în condiţiile în care cu aparatele de radioterapie existente nu se poate asigura un tratament adecvat pentru toţi bolnavii diagnosticaţi anual cu o formă de cancer", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Citeşte şi: Dragnea şi Dosarul 'Brazilia', în atenţia AUTORITĂŢILOR braziliene.Anchetă de AMPLOARE a jurnaliştilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.