Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport DSU! Raed Arafat prezintă filmul intervenției la Crevedia: 'Informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale' / Primele măsuri luate

Captură video
raed arafat explozie crevedia

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a prezentat duminică, într-o conferință de presă la sediul MAI, raportul preliminar al intervenției după explozia de la Crevedia, unde trei oameni și-au pierdut viața, iar 56 au fost răniți, 39 fiind pompieri.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că primul apel după explozia de la Crevedia a fost la ora 18,48 iar primele echipaje de intervenţie au sosit la 19,06.

„La 18,48, ISU Dâmboviţa a fost anunţat prin 112 despre faptul că în Crevedia a fost o explozie urmată de incendiu la o locuinţă. (...) La 19,06 - prima sosire. La 19,06 ajung la locul intervenţiei primele echipaje de la ISUB-IF, Detaşamentul Buftea, cu două autospeciale de apă şi spumă şi un echipaj de prim ajutor. (...) Cu asta clar informațiile false că s-a ajuns după 60 de minute nu sunt reale”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, unul dintre hidranţii de la faţa locului nu avea presiune.

„Motiv pentru care alimentarea cu apă se făcea prin navetă, cum se spune. Adică, marile maşini care alimentau maşinile mai mici mai plecau şi alimentau pe zonă dinspre Bucureşti, mergeau către Dâmboviţa, alimentau la Academia 'Titi Aur' şi se întorceau pentru alimentarea maşinilor. Este o problemă cu care ne confruntăm cu ea permanent: găsirea hidranţilor şi care să fie şi sub presiune”, a explicat secretarul de stat.

Șeful DSU a anunțat și primele măsuri luate: „evacuarea populației din zona afectată și din împrejurimi, s-a închis circulația, s-a realizat dispozitiv de răcire a cisternelor, de stingere a construcțiilor care începuseră să ardă - clădirea administrativă și casele din jur”.

Raed Arafat a mai spus că echipajele medicale care au ajuns au găsit opt victime din prima explozie.

„Au fost identificate opt victime după primul eveniment, au fost evaluate medical, s-a acordat asistența de urgență. Din păcate, o persoană a intrat în stop cardio-respirator, a fost transportată la spital fiind declarată decedată acolo”, a spus Arafat.

Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.

Parchetul General are în lucru un dosar penal care vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020.

Un alt dosar penal a fost deschis de Parchetul Militar și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc cele două explozii urmate de incendii. În contextul controverselor privind intervenția la cele două deflagrații de sâmbătă, soldate cu un număr mare de victime în rândul pompierilor, Raed Arafat a reacționat de mai multe ori, spunând că toți pompierii care au intervenit au făcut tot posibilul pentru protejarea localnicilor și că intervenția s-a desfășurat corect.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat luni că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.