Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport exploziv al Corpului de control, după verificările de la Institutul de la Cluj: Transplanturi ILEGALE și fără teste! 'Este doar vârful icebergului'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Mihai Lucan

La Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca s-au găsit mari nereguli, încă de anul trecut, şi chiar de către Ministerul Sănătăţii. Raportul, obţinut de TVR, arată cum şi ce şanse aveau pacienţii înscrişi de mult timp pe lista de aşteptare pentru un transplant renal. Managerul de la acea vreme spunea că solicitările, venite din partea corpului de control, sunt “şicanatorii”.

Atunci când apărea un organ disponibil, arată documentul, erau sunaţi 5-7 oameni de pe lista de aşteptare. Nu există însă date care să arate care era criteriul după care erau chemați. Mai mult, erau făcute analize nu și testele care să arate compatibilitatea dintre dontator și cel care ar fi urmat să primească organul.

Citește și: Adrian Năstase 'dă de pământ' cu scriitorul Gabriel Liiceanu: 'Ideologul hârtiei igienice şi al flegmei'

Cu cât un pacient era înscris de mai mult timp pe lista de aşteptare, cu atât scădeau şansele lui de a beneficia de transplant renal. De exemplu, în 2015, au fost realizate 129 de astfel de proceduri. 113 pacienți fuseseră înscrişi în registru în acel an sau cu un an mai devreme. Situaţia a fost asemănătoare şi în cazul intervenţiilor care au fost realizate în 2014.

Doctorul Mihai Lucan a negat de nenumărate ori aceste acuzaţii. Întrebat într-o conferinţă despre suspiciunile legate de transplantul făcut lui Alexandru Arşinel, care a stat pe lista de aşteptare doar trei zile, medicul a spus că sunt suspiciuni.

"Este trafic de organe că unii presupun că au intrat pe listă înaintea altora? Nici vorbă! Dacă suntem vinovaţi, împuşcaţi-ne!", a spus chirurgul Mihai Lucan.

Experții Ministerului Sănătății au constatat că la Institut legea a fost încălcată repetat. În fișe nu erau trecute informații vitale, precum cele despre numărul rinichilor transplantați și nici codurile pentru fiecare act de donare. Revoltător e că în institut s-au făcut 21 de transplanturi de pancreas ilegal. Spitalul nu avea structuri aprobate de Ministerul Sănătăţii pentru o astfel de activitate.

"Am sistat momentan activitatea de transplant de pancreas pentru că trebuie să ne obţinem toate avizele", a declarat manager Institutul de Urologie și transplant renal Cluj, Silviu Moga.

Raportul mai arată că unii angajati erau plătiți ilegal pentru activităţi care nu s-au desfăşurat. Inclusiv managerul de la acea vreme exercita funcţia fără să existe un ordin în acest sens de la Ministerul Sănătăţii.

Citește și: Probleme mari la Petrom: Integritatea salariilor e în pericol

Raportul scoate la iveală şI neregulile dintre institut şi firma fiului doctorului Lucan, SC LUKMED SRL. De exemplu, pentru un pacient internat în institut mai bine de o lună, LUKMED a plătit mai puţin de 20 de lei pe zi. Asta deşi spitalul avea un tarif pentru o zi de spitalizare pentru aparţinători de 56 de lei!

"Cred că este doar vârful icebergului, n-aș spune că se fură ca în codru. Se fură, iată, ca în oraș, în văzul lumii", a spus Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, conform Știrile TVR.

Actuala conducere susţine că datoriile au scăzut în ultimele luni cu aproape 200.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.